Αγκυλώσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών διαπιστώνει η τρόικα, στις οποίες αποδίδει την αργή ανταπόκριση του πληθωρισμού στην τρέχουσα κρίση. Το νέο μνημόνιο δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές αυτές και προς τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις εξής αλλαγές:

– Θα καταστήσει πιο συγκεκριμένη τη νομοθεσία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τις μεταφορές.

– Θα εξαλείψει τους περιορισμούς για την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου παρίσταται και συμβολαιογράφος και θα αφαιρέσει τις ελάχιστες αμοιβές για τους έμμισθους δικηγόρους.

– Θα καταργήσει τους περιορισμούς σε 20 επαγγέλματα υψηλής αξίας υπηρεσιών.

– Θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση που θα καθιερώνει την τιμή άδειας οδικών μεταφορών σε ευθυγράμμιση με τα διοικητικά έξοδα.

-Θα συντάξει έως το τέλος Μαρτίου ένα λεπτομερές τριμηνιαίο χρονοδιάγραμμα για την άρση των προβλημάτων στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

-Για την προώθηση της ευελιξίας των τιμών θα πρέπει μέχρι τον Απρίλιο να συνταχθεί ειδικό σχέδιο δράσης με παρεμβάσεις στην λιανική, στη χονδρική, αλλά και στη διανομή.

-Για επαγγέλματα που οι περιορισμοί τους άπτονται της αρχής της αναγκαιότητας θα υπάρξει μέχρι τον Ιούνιο ειδική νομοθετική ρύθμιση.

-Στο τέλος του 2012 θα καταρτιστεί απολογιστική έκθεση για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων.