Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Σβίγκου: Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να ψηφιστεί από όλους

«Είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:52
14/11/2017
Σβίγκου: Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να ψηφιστεί από όλους
8
loading

Να εγκριθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις το κοινωνικό μέρισμα ζητά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. «Το κοινωνικό μέρισμα είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέπει να ψηφιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στον Real Fm.

«Η περσινή στάση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Έδειξε την απόσταση που έχει η ΝΔ από τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Και είναι μια στάση που την πλήρωσε. Θυμόμαστε τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι που του έλεγαν να μην ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα και ούτε οι ίδιοι δεν το δέχονταν… Έδειξε με τη στάση του ποια είναι η ευαισθησία του ως προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν περισσότερη ανάγκη. Θα δούμε τι θα κάνει φέτος», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι η ανακοίνωση των μέτρων έγινε χθες γιατί χθες υπήρξε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και εκεί οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες. «Ξεπερνά κάθε φαντασία η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης ότι η ανακοίνωση για το κοινωνικό μέρισμα έγινε χθες επειδή φοβηθήκαμε τις εκλογές στην κεντροαριστερά. Αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία» τονίζει η κ. Σβίγκου.

Η κ. Σβίγκου τονίζει επίσης ότι το μέρισμα είναι πολύ σημαντικό τόσο ως προς το πόσους ανθρώπους καλύπτει όσο και ως προς το ίδιο το ποσό, και είναι ενδεικτικό της πολιτικής αντίληψης, της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων που θέτει η κυβέρνηση. «Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης και λαμβάνει υπόψη τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια», υπογραμμίζει.

Για την επιστροφή των ποσών που, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, παρακρατήθηκαν παράνομα από τον ΕΟΠΥΥ, η κ. Σβίγκου σημειώνει ότι υπήρξαν κατά το παρελθόν πολλές αποφάσεις του ΣτΕ που δικαίωναν συνταξιούχους ή μισθωτούς και ποτέ δεν εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν η ενίσχυση προς την ΔΕΗ στοχεύει στο να καλυφτούν ανάγκες της επιχείρησης, η κ. Σβίγκου απαντά πως «οι οφειλές όμως των πολιτών στη ΔΕΗ δεν έχουν να κάνουν με το πώς τα πάει η ΔΕΗ, έχουν να κάνουν με τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα των συμπολιτών μας, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν βασικές τους ανάγκες, και σε αυτό έρχεται να απαντήσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μπορεί να βρει κάποιος από την αντιπολίτευση εάν θέλει να βρει αφορμές για να καταψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, εάν θέλει να βρει αφορμές για να υποτιμήσει τη σημασία του. Κανείς όμως δεν μπορεί, νομίζω, στην πραγματικότητα να αρνηθεί ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία δεν έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά δείχνει ποιους ερχόμαστε να υπερασπιστούμε και σε ποιους θέλουμε να επιστραφεί αυτό το οποίο έγινε εφικτό με τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών», τονίζει η κ. Σβίγκου.

Αναφερόμενη στα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για τη διανομή του μερίσματος η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι έπρεπε να μπουν κριτήρια τα οποία να διασφαλίζουν ότι στην πραγματικότητα θα είναι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκείνες οι οποίες θα λαμβάνουν και το κοινωνικό μέρισμα.

«Πάντοτε, όταν μπαίνουν κριτήρια, ενδεχομένως να υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις οι οποίες, σε αντίθεση με άλλες, να είναι περισσότερο ή λιγότερο αδικημένες. Αυτό όμως δεν αναιρεί τον βασικό χαρακτήρα και το βασικό αποτύπωμα που αφήνει το κοινωνικό μέρισμα, που είναι η υπεράσπιση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Και είναι σωστό που έχουν μπει και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλιώς θα υπήρχαν οι αντίθετες αντιδράσεις. Δηλαδή τότε το αντεπιχείρημα θα ήταν, «δίνετε λεφτά και σε ανθρώπους που δεν τα έχουν ανάγκη, σε ανθρώπους που έχουν»», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια τέτοια περίοδο που αναμενόταν η κατάθεση του προϋπολογισμού, αυτό που υπήρχε πρώτο στη δημόσια ατζέντα είναι ποια νέα μέτρα θα έρθουν, τι απαιτούν οι δανειστές και τι έπρεπε να ικανοποιηθεί από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση».

Σήμερα, συνεχίζει η κ. Σβίγκου «όχι μόνο δεν υπάρχουν νέα μέτρα, όχι μόνο δεν υπάρχει ο «κόφτης» τον οποίον φαντασιώνονταν πέρυσι και πρόπερσι οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, αλλά σήμερα έχουν μπει οι βάσεις για την έξοδο από την κρίση, όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι αυτός είναι ένας στόχος ο οποίος θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα και σήμερα διαφωνούμε για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος ή για τα κριτήρια. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που δείχνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ότι έχουμε γυρίσει σελίδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το 2014 κατά του μερίσματος που είχε διανείμει η τότε κυβέρνηση, η κ. Σβίγκου μιλά «για προεκλογικό μέρισμα του κ. Σαμαρά, το οποίο είχε και συγκεκριμένη στόχευση. Υπήρξε τότε, και κριτική και για τα κριτήρια εκείνης της περιόδου. Τα κίνητρα ήταν καθαρά προεκλογικά και είχαν να κάνουν με το ότι ο Σαμαράς από τότε ετοιμαζόταν για εκλογές. Η κριτική μας τότε ήταν απολύτως σωστή. Ήταν μια περίοδος όπου οι οικονομικοί δείκτες, όπως έλεγαν, «ευημερούσαν», αλλά οι άνθρωποι δεινοπαθούσαν από την πολιτική Σαμαρά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Pirakanthos

  Ο πρωθυπουργός μοιράζει τα δικά μας χρήματα.
  Κοιτάξτε το λογαριασμό της ΔΕΗ στην πρώτη σελίδα - ο λογαριασμός σας συνοπτικά - και στο:
  ΥΚΩ: Νησιά/Κοινωνικό Τιμολόγιο/Πολύτεκνοι κ.λ.π., να δείτε τι πληρώνουμε.
  ":Ο κύριος κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλυβα" ή κάνει εξαγορά ψήφων με ξένα χρήματα.

  1. avatar Σβίγκου

   "Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να ψηφιστεί από όλους"
   Ετσι εννοούν την αχρηστερή δημοκρατία οι συντροφοφασίστες.
   Δεν δέχονται άλλη άποψη εκτός της δικής τους.
   Αν δεν κάνεις ότι επιβάλουν αυτοί σε κατηγορούν "φασίστα".

 2. avatar Μστ

  Μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης δε μπορείς να το πεις...αφού θα διανεμηθεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια, όταν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μια κατηγορία εργαζομένων που δουλεύουν μαύρα δε δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα τους...και θα πάρουν το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται πραγματικά...με το τρόπο αυτό το κράτος παροτρύνει τους πάντες να φοροδιαφεύγουν, αφού σου δίνει και κοινωνικό μέρισμα.!!!

 3. avatar sirizomalakion kritis 13

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΣΥΡΙΖΑΚΙ ....ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ...ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ...... ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ....ΜΑΣ ΠΕΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ 100 ΕΥΡΩ ΤΑ 78 ΕΥΡΩ ... ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ .....ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΨΗΦΟΥΣ .....ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 4% ..... ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ...ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ....ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΔΡΑ ..

 4. avatar Άλλο αφιονισμένο

  από τον κομματικό σωλήνα , που έγινε και ειδική στα οικονομικά ! Αρκέσου στις ρομαντικές φώτο και μη μας ζαλίζεις , χρυσή μου !

 5. avatar Εναλλακτικος

  Όχι δε πρέπει να ψηφίσει η αντιπολιτευση. Γιατί πρώτον θα το κάνουν έτσι ώστε οι περισσότεροι να μείνουν εκτός, θα δεις που περισσότεροι πάλι μετανάστες και ρομα θα είναι(720 δις είναι λίγα δεν φτάνουν να πάρουν πολλοί). Δεύτερον πρέπει ο κόσμος να μάθει στη δουλειά και όχι στα επιδόματα, αυτή την εποχή ένας άνεργος πχ μπορεί να απασχοληθει εποχιακα στις ελιές, όλο και κάποιο γνωστό θα έχει στην επαρχία που θέλει κόσμο. Τρίτον η ΝΔ είναι υποτίθεται νεοφιλελευθερο κόμμα και πρέπει να δηλώσει ότι τέτοιες παροχές χρεοκοπησαν τη χώρα στο παρελθόν, κι αν θέλει η κυβέρνηση να δώσει κάτι να κοιτάξει να μειώσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ. Τεταρτον ένας συνταξιούχος με 1.400 ευρώ έχει ήδη υψηλή σύνταξη, δε χρειάζεται να πάρει επιστροφή. Πέμπτον αν πάνε τα λεφτά στη ΔΕΗ σημαίνει θα τα φάνε εκεί οι ίδιοι. Ο Μητσοτάκης οφείλει να ψηφίσει κατά επί της αρχής. Αν ψηφίσει υπέρ σημαίνει πέφτει στην παγίδα του λαικισμου που του στήνει ο Τσιπρας δηλ του πάρε κόσμε, δωσμου ψήφο

 6. avatar Θα τους παίρναν με τις πέτρες…

  Θα το ψηφίσουν με το ζόρι στη ΝΔ. Άν ήταν παροχές στους καναλάρχες, τους κατόχους offshore, όσων είναι στις λίστες Paradise της φοροδιαφυγής, θα το ψήφιζαν και με τα δύο χέρια!

 7. avatar Ανδρέας Κ.

  Φέρτε τα κλεμμένα λεφτά μας πίσω ρε [...].

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει