Τη λήψη πρόσθετων μέτρων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ και σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Για τους ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίσθηκε φειδωλός για το 2012 τονίζοντας ωστόσο πως το 2013 θα επιτευχθεί μετριοπαθής ανάπτυξη.

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για το PSI τις επόμενες ημέρες

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ωστόσο αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων. «Απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων», τόνισε. «Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ανάγκη για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων μας. Πιστεύω ότι συνειδητοποιούν ότι και άλλες προσαρμογές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποκατασταθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ερωτηθείς γιατί άφησε μια ήρεμη ακαδημαϊκή καριέρα για το ηράκλειο έργο του να ηγηθεί της Ελλάδας σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ο κ. Παπαδήμος είπε: «Έπρεπε να συμβάλω στις προσπάθειες της χώρας να υπερβεί την κρίση».

Ερωτηθείς τέλος αν το μετάνιωσε, απάντησε: «Μόλις πάρεις την απόφαση, δεν κοιτάς πίσω».