Τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος υιοθετεί η τρόικα, σε ό,τι αφορά τη μείωση της διαφοράς μεταξύ μισθολογικού κόστους και του καθαρού μισθού του μισθωτού, προσανατολιζόμενη στη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Η μείωση του λεγόμενου tax wedge ή της επονομαζόμενης και φορολογικής σφήνας τονίζεται ως βασική προτεραιότητα για τη κυβέρνηση στο νέο Μνημόνιο.

Η μείωση του tax wedge αναφέρεται στον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ μισθολογικού κόστους, περιλαμβανομένων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, και του καθαρού μισθού του μισθωτού.

Προς τον στόχο αυτό η τρόικα υιοθετεί τις προτάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου σύμφωνα με τις οποίες το μεγάλο μέγεθος της φορολογικής σφήνας αποτρέπει τις προσλήψεις και πρέπει να υπάρξει ένας λελογισμένος περιορισμός της στα πλαίσια του υφιστάμενου δημοσιονομικού περιβάλλοντος. Ο περιορισμός αυτός μελετάται να προέλθει μέσα από τη μείωση της εταιρικής φορολόγησης.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, μια μείωση του tax wedge κατά περίπου 10 εκατοστιαίες μονάδες, ενδεικτικά μια φορολόγηση των επιχειρήσεων κατά 30% αντί 40%, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο του ποσοστού απασχόλησης κατά 1,5% -3,5%, δηλαδή θα συνέβαλε στη δημιουργία 130-300 χιλιάδων θέσεων εργασίας σε διάστημα 5-10 ετών.