Το θέμα της καθολικής συμμετοχής στο PSI και ο τρόπος που θα γίνει η πρόωρη εξόφληση του 15% των ομολόγων που θα ανταλλαγούν απασχόλησε τις τεχνικές συζητήσεις που είχαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Οι συναντήσεις των πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συνεχιστούν προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, πριν από το μεθαυριανό Eurogroup των Βρυξελλών που θα παρουσιαστεί το πρώτο επίσημο προσχέδιο της συμφωνίας.

Αν και υπάρχει μια γενική συμφωνία για τους όρους που σχετίζονται με το επιτόκιο των νέων ομολόγων και τις ωριμάνσεις τους δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει με τις ρήτρες συλλογικής δράσης που θα εφαρμοστούν αναδρομικά για να διασφαλίσουν την καθολική συμμετοχών των ομολογιούχων στο πρόγραμμα.

Μάλιστα, πληροφορίες του 24h.gr αναφέρουν πως η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα στις 6 το απόγευμα περιέπλεξε τη διαπραγμάτευση για το PSI, καθώς ζητήθηκαν ακομη πιο χαμηλά κουπόνια σε συγκεκριμένες λήξεις ομολόγων.

Η συμφωνία -μέχρι αυτή την ώρα -προβλέπει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%, πρόωρη εξόφληση του 15% είτε με μετρητά είτε με διετή ομόλογα του EFSF και ανταλλαγή του υπόλοιπου χρέους με 35ετή ομόλογα, με δεκαετή περίοδο χάριτος. Τα νέα ομόλογα να φέρουν επιτόκιο, ανάλογα με την ωρίμανση, μεταξύ του 3% και του 4,75%. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται μεταξύ 4% με 4,2% και συνεπάγεται ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 68%.

Το Σάββατο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Τσαρλς Νταλάρα, εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), για το ζήτημα του PSI, όπως πληροφόρησε ο κ. Βενιζέλος τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του πριν από λίγο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον κ. Νταλάρα και τον κ. Βενιζέλο ξεκίνησαν περίπου στις 20:00 και ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

«Είμαστε κοντά σε μία πρωτοφανή συμφωνία για το PSI. Η συμφωνία θα φέρει οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», τονίζεται σε ανακοίνωση του IIF, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.