Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών πώλησης ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος κάνει λόγο για σκέψεις, που αποθαρρύνουν τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι υποστέλλει σιγά-σιγά τη σημαία περί “πράσινης ανάπτυξης”, την οποία το ΠΑΣΟΚ επαγγέλλονταν με “τυμπανοκρουσίες”.

Σε συνθήκες ύφεσης, που η οικονομία παραπαίει και όλες οι επενδύσεις έχουν παγώσει, είναι λάθος να “σέρνονται” σκέψεις, συζητήσεις και σκιές, που αποθαρρύνουν τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

“Τυφλή” και οριζόντια μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη για κάθε ξεχωριστή τεχνολογία Α.Π.Ε., βρίσκεται απέναντι στη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί άλλα είναι, για παράδειγμα, τα δεδομένα του χρόνου ωρίμανσης και κόστους εγκατάστασης επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά έργα και διαφορετικά σε αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά ή έργα γεωθερμίας.

Οι εγγυημένες τιμές είναι ίσως το σημαντικότερο κίνητρο που ωθεί τους επενδυτές στην υλοποίηση έργων Α.Π.Ε, ειδικά υπό τις παρούσες αρνητικές οικονομικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να ξεδιαλύνει και όχι να “μπερδεύει” την αγορά. Πρέπει επιτέλους να σκεφτεί αναπτυξιακά, αλλιώς ο υφεσιακός χείμαρρος θα παρασύρει κάθε εναπομείναντα ελπιδοφόρο τομέα της οικονομίας μας».