Ξεκινάει αύριο το πρωί στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που ρυθμίζει εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, μία πρωινή και μία απογευματινή και θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, οπότε αναμένεται η ψήφιση του, νωρίς το απόγευμα.

Το κρίσιμο νομοσχέδιο αναμένεται να έχει τη θετική ψήφο επί της αρχής τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΛΑΟΣ ενώ τα κόμματα της αριστεράς έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα το καταψηφίσουν κάνοντας λόγο για «ένα νομοσχέδιο σκούπα που επιχειρεί να ισοπεδώσει με βάρβαρο και αντιλαϊκό τρόπο, τα κοινωνικά στρώματα».

Ωστόσο δεν είναι λίγοι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για επιμέρους ρυθμίσεις και έχουν μάλιστα καταθέσει και τροπολογίες στις οποίες αποτυπώνονται εναλλακτικές λύσεις.

Ενδεικτικές ήταν οι τοποθετήσεις στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής, του πράσινου βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση «νομοθετική αφασία» αλλά και του Κώστα Καρτάλη ο οποίος διαφώνησε με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη μαζί με άλλους 43 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν τροπολογία, την οποία βλέπει θετικά το υπουργείο οικονομικών, με προτάσεις που θα διευκολύνουν τους υπερχρεωμένους οφειλέτες του δημοσίου.

Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη έχει προαναγγείλει τροπολογία «σκούπα» στο πολυνομοσχέδιο, η οποία θα ικανοποιεί κάποια επιμέρους αιτήματα βουλευτών και θα ρυθμίζει κάποιες εκκρεμότητες, όπως τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς.

Από την πλευρά της η ΝΔ σε πρόσφατη ανακοίνωση του εισηγητή της Κώστα Χατζηδάκη υποστηρίζει ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής κρατώντας «στάση ευθύνης», ωστόσο διαμηνύει ότι θα αντιταχθεί σε ρυθμίσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί, ενώ ο ΛΑΟΣ δηλώνει υπέρ του νομοσχεδίου αλλά με επιμέρους ενστάσεις και χωρίς να έχει διασαφηνίσει πλήρως την στάση του.