Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, η είδηση της εκλογής του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ένα καλό νέο για την Αθήνα.

Ο Γερμανός επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, που εξελέγη μάλιστα, με ευρεία πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο με 387 ψήφους, φαίνεται φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα. Έχει επανειλημμένα εκφράσει τη συμπαράστασή του στους Έλληνες και την προσπάθεια, που καταβάλλουν, καθώς και την προσωπική του συμπάθεια στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Σουλτς έχει επίσης αρκετές φορές καταφερθεί και εναντίον της ίδιας της χώρας του για τον τρόπο, που χειρίστηκε την Ελλάδα στην αρχή της κρίσης.

Την ίδια ώρα, η εκλογή του Σουλτς στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, σημαίνει και καλά νέα για την Ευρώπη. Ο νέος πρόεδρος από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως δεν θέλει να είναι “βολικός πρόεδρος”, που θα συγκρουστεί προκειμένου να μην παραγκωνιστεί και πάλι ο ίδιος ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle το σίγουρο είναι ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θεωρεί την προεδρία του Κοινοβουλίου τιμητική αποστρατεία, όπως άλλοι πολιτικοί που πέρασαν από το κορυφαίο αξίωμα του Στρασβούργου. Έχει ενεργό ρόλο στο γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διατηρώντας άριστες σχέσεις με το Βερολίνο, ενώ το όνομά του συζητείται και για την Κομισιόν μετά το 2014.