«Πρέπει να καταδείξουμε την αδιαμφισβήτητη ποιότητά μας, να τη γνωρίσει ο ευρωπαίος καταναλωτής και να βάλουμε το προϊόν μας στο ράφι» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στις προοπτικές της αγροτοκτηνοτροφίας, κατά την επίσκεψη του στη 10η Zootechnia στη ΔΕΘ.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι η λύση και αυτό θέλει μόνο μια προϋπόθεση, διότι οι αγρότες μας είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν, το να έχουμε γερά ελληνικά logistics για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τις ροές των προϊόντων προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν το πετύχουμε πιστεύω ότι θα έχουμε πλέον λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα» είπε ο κ. Τσιρώνης. Πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει και στη διαπραγμάτευση των παραγωγών με τους προμηθευτές και συγκράτηση των τιμών, στα γεωργοκτηνοτροφικά φάρμακα, στις ζωοτροφές, κ.α..

Ο κ Τσιρώνης τόνισε ότι εξ αιτίας λανθασμένων πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και λόγω της αύξησης του διεθνούς ανταγωνισμού που έφερε πολύ χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς, χάθηκε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ΑΕΠ του κλάδου, ακόμη και πριν την κρίση και τόνισε ότι υπάρχει έδαφος να αυξηθεί η παραγωγή και στα αγροτικά και στα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε πριν επισκεφθεί τη ΔΕΘ με κτηνοτρόφους στην Ν. Απολλωνία και τους ενημέρωσε για τις προτεραιότητες που υπάρχουν και έχουν ξεκινήσει ήδη ενέργειες για να λυθούν, τόσο τα ζητήματα των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, όσο και με αφορμή το τρέχον πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής η εξασφάλιση «του μέγιστου, του δίκαιου αριθμού, βοσκήσιμων γαιών» για τους κτηνοτρόφους,.

«Οι επιλεξιμότητες είναι το δεύτερο ζήτημα που άμεσα πρέπει να λυθεί, ώστε να μην αδικηθούν κτηνοτρόφοι, κυρίως οι εκτατικοί μας κτηνοτρόφοι, που έχουν την ανάγκη μεγάλων εκτάσεων και έτσι όπως έχουν μοιραστεί οι εκτάσεις αυτές μέσα στον ΟΣΔΕ υπάρχουν κάποια προβλήματα. Αυτά είμαστε σε φάση να τα λύσουμε» είπε ο κ Τσιρώνης.

Τέλος, αναφερόμενος στην αξιοποίηση των φυτικών και ζωικών απορριμμάτων, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απόβλητα, αλλά ως «πολύτιμα υποπροϊόντα», που με την κατάλληλη αξιοποίηση τους μπορούν να λύσουν ταυτόχρονα δύο ζητήματα, αφενός να απλοποιήσουν τις αδειοδοτήσεις και αφετέρου να αποφέρουν μια επιπλέον πρόσοδο και στους κτηνοτρόφους.