Για τα μέτρα της κυβέρνησης για νησιά και συνταξιούχους, την πορεία της διαπραγμάτευσης, το προσφυγικό καθώς και τις κατηγορίες για την «υποστελέχωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης», μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους:

«Η Αντιπολίτευση δεν ψήφισε, άσχετα αν προσπάθησε να τηρήσει μια στάση επιτήδειου ουδέτερου δηλώνοντας παρών. Ουσιαστικά δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο, δηλαδή δεν υπερψήφισε να δοθεί αυτό το βοήθημα με διάφορες δικαιολογίες που ακούσαμε και από διάφορα ΜΜΕ: Ότι θα ήταν καλύτερα να δοθούν για παράδειγμα αυτά τα χρήματα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή δεν ξέρω τι άλλο.

Αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται οι θέσεις όλων μας και νομίζω ξεκαθαρίστηκε προχθές η θέση της Κυβέρνησης με το φιλολαϊκό αυτό μέτρο μπροστά σε όλο αυτό το δύσκολο περιβάλλον, το πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον και τα κύματα που δεχόμαστε ως χώρα και ως Κυβέρνηση».

Για το προσφυγικό και για την στάση της Ευρώπης απέναντι στο θέμα, ο κ. Τόσκας τόνισε:

«Η Ευρώπη να μην κοιτάζει μόνο τον εαυτό της. Ειδικά κάποιες χώρες της κεντροανατολικής, Βίσεγκραντ να το πω, το σύνολο αυτών των χωρών, που θέλουν να δίνουν αδικίες αλλά δεν θέλουν να πάρουν ούτε το παραμικρό βάρος του προβλήματος. Εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο, να μπουν νέοι κανόνες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης καθώς και για τα όσα έχουν γραφτεί για ρήξη με τους θεσμούς, επισήμανε ότι: «Κανένα σκηνικό ρήξης δεν προσπαθούμε να κάνουμε. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει λύσεις αλλά με αξιοπρέπεια και με σεβασμό στα θέματα της κυριαρχίας της χώρας. Υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τα χτυπήματα του μνημονίου, πάρα πολύ μεγάλες υποχωρήσεις, πλην όμως δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση υπαίτια αυτού του ζητήματος. Επομένως δεν αναζητούμε τη ρήξη, λύσεις αναζητούμε και βέβαια όταν αναζητάς λύσεις και προσπαθείς να διατηρήσεις την κυριαρχία σου, θα παλέψεις, θα δεχτείς πλήγματα, θα δεχτείς πιέσεις».

Στην ερώτηση σχετικά με τα όσα κατήγγειλε ο Αριστείδης Φωκάς, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, «για υποστελέχωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης καθώς διαθέτει 16 Αστυνομικούς μόνο για την φύλαξη του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη», ο κ. Τόσκας απάντησε: «Καταρχάς δεν είναι 16 οι Αστυνομικοί που έχουν διατεθεί.

Είναι πολύ λιγότεροι. Δεύτερον, σε ότι αφορά την στελέχωση των αστυνομικών στην Θεσσαλονίκη έχω απαντήσει στην Βουλή ότι σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ίσα – ίσα η Θεσσαλονίκη είναι ευνοημένη. Και αν θέλετε είναι ευνοημένη γιατί και πολλοί Αστυνομικοί, Θεσσαλονικείς ή της περιοχής, θέλουν να υπηρετούν εκεί αλλά και γιατί τα προβλήματα απαιτούν να υπάρχει ικανή στελέχωση. Επομένως, δεν είναι ριγμένη, να το πω λαϊκά, η Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Αστυνομικών και έχει και πολύ καλύτερο επίπεδο ασφάλειας από πάρα πολλές περιοχές της χώρας».