Κουντουρά: Καταγράψαμε ιστορικές επιδόσεις στον τουρισμό

«Πετύχαμε ρεκόρ αφίξεων το 2015 και το 2016»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:38
08/12/2016
Κουντουρά: Καταγράψαμε ιστορικές επιδόσεις στον τουρισμό
8
loading

Την εκτίμηση ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα αποδειχθούν πολύ καλύτερα των προβλέψεων που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και «οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν», εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, και χαρακτήρισε εθνικό κεφάλαιο τον τουρισμό.

«Την τελευταία διετία η κυβέρνησή μας οδήγησε τον τουρισμό στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις παρά τις διαδοχικές προκλήσεις και δυσκολίες», είπε η κ. Κουντουρά και τόνισε ότι αυτό το αποτέλεσμα ήρθε γιατί, για πρώτη φορά, υπήρξε σχεδιασμός και εθνική τουριστική πολιτική στην Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι το 2015, με άμεσες επιχειρησιακές και επικοινωνιακές ενέργειες, η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, αν και ήταν χρονιά πρωτόγνωρων δυσκολιών, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με πολιτικές διαπραγματεύσεις, συνθήκες πολιτικοοικονομικής ασφυξίας, ισχυρών πιέσεων από τους θεσμούς, με μια συνεχή αναπαραγωγή απειλής του Grexit και με διαρκή πλήγματα από το εξωτερικό στη διεθνή εικόνα της χώρας. Κάθε προσδοκία ξεπέρασε και το αποτέλεσμα του 2016, καθώς υπήρξε εγρήγορση και σχέδιο απέναντι σε γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στο προσφυγικό, στην τρομοκρατία στην καρδιά της Ευρώπης και σε γειτονικές χώρες, στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο δημοψήφισμα για το Brexit.

«Πετύχαμε νέα αύξηση των επισκεπτών κατά ενάμισι περίπου εκατομμύρια έναντι του ιστορικού ρεκόρ του 2015 και συνολικές διεθνείς αφίξεις που θα αγγίξουν τα 27,5 εκατομμύρια, δεδομένου ότι και η κρουαζιέρα έχει αύξηση 20%», είπε η κ. Κουντουρά και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα εθνική τουριστική πολιτική.

«Για πρώτη φορά επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση της περιόδου από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο και, σε συνέχεια των υψηλών πληροτήτων του Ιουλίου-Αυγούστου, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές περιοχές τα ξενοδοχεία έμειναν για πρώτη φορά ανοιχτά μέχρι και τέλη Νοεμβρίου».

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στα ανοίγματα σε νέες, ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών και παράλληλα αναδείχθηκαν νέοι ελληνικοί προορισμοί.

Ταυτόχρονα δόθηκε προτεραιότητα στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό αποτυπώνεται στην κατάθεση φακέλων, καθώς μέσα στο 2016, στην αρμόδια Υπηρεσία, στην ΕΥΠΑΤΕ, 142 προτάσεων νέων επενδύσεων, ξενοδοχείων και ειδικής τουριστικής υποδομής. Εξ αυτών, εκατόν μία προτάσεις αφορούν σχέδια νέων ξενοδοχείων και υφιστάμενων άνω των 300 κλινών στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε και σε σειρά παρεμβάσεων για την υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι κινητοποιούνται πόροι άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για νέες δημόσιες τουριστικές υποδομές, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, κρατικές ενισχύσεις ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθούν μέσα από δύο πολύ μεγάλα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 για να ενθαρρυνθούν υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τον εκσυγχρονισμό τους και για την αναβάθμισή τους, αλλά και για την ίδρυση νέων.

Το υπουργείο επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις που θα εμπλουτίσουν τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδος και παράλληλα προετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας, κέντρων ιαματικού τουρισμού κ.λπ. Επίσης επανασχεδιάζεται και εκσυγχρονίζεται το σύστημα του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας και στις προτεραιότητες είναι και οι αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Greg180p2

  Ρεκορ αφιξεων μαλιστα. Σερβοι, Σκοπιανοι κλπ τζιρος στα ταρταρα.τετοιο τουρισμο θελετε;

 2. avatar ALPHA

  Αν θέλετε πράγματι περισσότερους τουρίστες κοιτάξτε να συμμορφώσετε τη χώρα και το περιβάλλον χωριών και πόλεων που σε πιάνει η καρδιά σου από την ασχήμια τους και μην πανηγυρίζετε μόνο για όσους τουρίστες έτυχε να έρθουν. Η χώρα οφείλει να γίνει ελκυστική με την σύμπραξη όλων των Υπουργείων και να μην παραμείνει έρμαιο στον ωχαδελφισμό, άγνοια και ανικανότητα των τοπικών αρχόντων και των αρχόντων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

  1. avatar Χρήστος

   Όταν αυξάνεις το ΦΠΑ δεν βοηθάς...
   Όταν ορίζεις φόρο διανυκτέρευσης δεν βοηθάς...

 3. avatar NIK PAP

  ΚΟΠΕΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΑΝΟΗΤΕΥΕΙΣ.-5,3 % ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΘΑ ΗΣΟΥΝ?

 4. avatar Συγκαμμενη

  Πόσα εισπράξαμε κυρά Κουντουρά δε μας λες;;;;;

 5. avatar Serapis

  "Κουντουρά: Καταγράψαμε ιστορικές επιδόσεις στον τουρισμό".
  Εισπράξαμε λιγώτερα. Αυτό δεν το λες.
  Μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα καϋμένη.

 6. avatar ανελινος

  ΑΞΙΑ!!!!!

 7. avatar voodoo child

  ειλικρινά έχω κουραστεί να ακούω για ρεκόρ αφιξεων και έχουμε γεμίσει με τουρίστες βραχιολάκηδες! θέλω να ακούω ρεκορ εισπράξεων καλύτερα! πόσα άφησαν κυρία μου αυτοί που ηρθαν? πόσα πήρες σε φόρους από το ΦΠΑ των αγορών των τουριστών? ΤΙΠΟΤΑ!!!! και μιλάμε μόνο για νησια και τίποτα άλλο. η αθηνα που είναι??? εγώ θέλω ο τουρίστας να θέλει να περπατήσει στην ακαδημίας και στη σταδίου και να πληρώνει ιστορία και κουλτούρα... αλλά πως να το κάνει αυτό όταν του έρχεται ο μπαχαλάκιας και πετάει την μολότοωφ ή όταν έχει γεμίσει ο δρόμος της αθήνας ζητιάνους, [...] και μετανάστες... και για αυτά δεν κάνετε τίποτα!!! είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε μια σταθερή πολιτική τουρισμου! κάθε χρόνο αλλάζει! έχουμε αλλάξει καμπάνια 40 φορές τα τελευταία 40 χρόνια! και θέλουμε να λέμε ότι ο τουρισμός είναι και η βαριά βιομηχανία μας!!! αει ρε μπαταχτσήδες της κακιάς ώρας! (και εννοώ όλους όχι μονο τους συριζαίους)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει