«Με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, το νέο σύστημα κινητικότητας θα συμβάλει σε μια δημόσια διοίκηση γρήγορη, λειτουργική και αποτελεσματική, που θα στέκεται δίπλα κι όχι απέναντι στον πολίτη», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νομοσχεδίου για την κινητικότητα στο δημόσιο.

Όπως είπε η υπουργός, με το νέο σύστημα που υιοθετεί το νομοσχέδιο, οι μεταθέσεις και αποσπάσεις δεν θα γίνονται πλέον μέσα από την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, αλλά θα προκύπτουν από την προκήρυξη θέσεων σε όλη την επικράτεια, με αντικειμενικές διαδικασίες επιλογής. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε, ότι θα γίνονται γρηγορότερα οι μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μειώνονται οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις με τις πολλές υπογραφές, γεγονός που -όπως είπε- ευνοεί πελατειακά δίκτυα, τονίζοντας ότι «το χρονοβόρο και πελατειακό σύστημα πρέπει να τελειώσει εδώ».

Εκτίμησε ακόμα, ότι τη διετία 2017-2018, θα εξοικονομηθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα, που προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου.

Από τη ΝΔ, ο εισηγητής Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και ο Μάκης Βορίδης, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να πατάξει τις πελατειακές σχέσεις, ενώ εκτίμησαν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος (πχ νέα οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας) το καθιστούν ανεφάρμοστο, ενώ στην καλύτερη περίπτωση, η εφαρμογή του θα καθυστερήσει υπέρμετρα. Ο κ. Γεωργαντάς πρότεινε επίσης, την απόσυρση του β΄ κεφαλαίου, λέγοντας ότι με τους περιορισμούς που προβλέπει δημιουργούνται αντικίνητρα σε όσα στελέχη επιθυμούν να μεταπηδήσουν από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα και αντίστροφα.

Ανάλογη άποψη περί μη εφαρμογής της κινητικότητας, εξέφρασε και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος παρατήρησε επίσης, ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μια δημόσια διοίκηση «που είναι πιο κοντά σε ένα κλειστό και συγκεντρωτικό, σοβιετικού τύπου, μοντέλο, παρά σε ένα ανοιχτό σύστημα».

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί απόσταγμα των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά εμπεριέχει μέτρα που υποδείχθηκαν από τους δανειστές για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».

«Βαθιά αντιδραστικό» το χαρακτήρισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καθώς, όπως τόνισε, «εξυπηρετεί την οικονομία της αγοράς και την ανταγωνιστικότητα και όχι τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων και των συναλλασσόμενων με τη δημόσια διοίκηση πολιτών».

Ενστάσεις για τον εθελοντικό χαρακτήρα των μεταθέσεων-αποσπάσεων εξέφρασε από την πλευρά του Ποταμιού ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, αποδίδοντάς το στην ανάγκη «να διατηρηθεί η προνομιακή σχέση της κυβέρνησης με τους δημοσίους υπαλλήλους».

«Εντονότατες επιφυλάξεις» εξέφρασε ο Γεώργιος Δημήτριος Καρράς, της Ένωσης Κεντρώων, διότι -όπως παρατήρησε- το σχέδιο νόμου «κλείνει την πόρτα του δημοσίου» για τους ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, έκρινε θετικά το νομοσχέδιο, κυρίως για τον εθελοντικό χαρακτήρα των μετακινήσεων, την παροχή κινήτρων για μετάθεση σε απομακρυσμένες περιοχές και τη μέριμνα για τον έλεγχο περί της γνησιότητας των πτυχίων.

Η εξέταση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνεχιστεί αύριο στις 10:00, με την ακρόαση φορέων και στις 17:00 με την κατ’ άρθρο εξέταση, ενώ στην Ολομέλεια θα συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.