Εμπλουτισμένη με αρκετές ελληνικές λέξεις και φράσεις ήταν η ιστορική ομιλία που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα η ομιλία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ελληνικά! «Γεια» και «Καλησπέρα» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, καλωσορίζοντας το κοινό στο «Σταύρος Νιάρχος», λέξεις που έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από το ακροατήριο, το οποίο τον καταχειροκρότησε.

«Ήθελα σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα. Έμαθα για την ελληνική φιλοξενία», σημείωσε ακόμη, τονίζοντας τη λέξη «φιλοξενία» στα ελληνικά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε και για το φιλότιμο (και πάλι στα ελληνικά). «Υπάρχει φιλότιμο (σ.σ. στα ελληνικά), όπως λένε οι Έλληνες, και αγάπη και σεβασμός και καλοσύνη για τις κοινόητητες. Φιλότιμοι! Το βλέπω κάθε μέρα κι αυτό μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος εξαρτάται από εμάς, όχι από κάποιον άλλο. Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα στρέψουν το κόσμο προς την Δικαιοσύνη. Ο πιο σημαντικός θώκος δεν είναι του προέδρου ή του πρωθυπουργού, είναι του πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και η ομιλία ολοκληρώθηκε με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!», ξεσηκώνοντας και πάλι το ακροατήριο.