Μήνυμα κατά του μεγαλοϊδεατισμού του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης.

«Η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός», διεμήνυσε ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα «σύνορα της καρδιάς» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά και στην Ιστορία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή». «Την Ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία» είπε.

Ο έλληνας υπ. Εξωτερικών υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να σέβονται τα σύνορα των διεθνών συνθηκών. «Κάποιος μπορεί να αγαπήσει και μια κυρία στη Χαβάη ή την Αυστραλία, δεν του το απαγορεύει κανείς αυτό, ο σεβασμός των συνόρων όμως είναι υποχρεωτικός», τόνισε.

Λαβρόφ: Οι διεθνείς συμβάσεις πρέπει να είναι σεβαστές

Από τη μεριά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην ίδια ερώτηση για τη συνθήκη της Λωζάνης, τόνισε ότι «η απάντηση είναι πολύ απλή: Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις».

Μιλώντας για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ με αφορμή και τη Συρία, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού» και πρόσθεσε ότι: «Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν από χρόνια, όταν είδαν πως δεν συμφωνούμε σε όλα».

«Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί δεν θα ανακαλέσουν τη συμφωνία τους για τη Συρία», πρόσθεσε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι: «Στο Κυπριακό έχουμε ενιαία στάση με την ελληνική πλευρά», για να εισπράξει το «ευχαριστώ» από τον κ. Κοτζιά. ««Θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό», τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.