«Το πρόβλημα δεν είναι μια επιδερμική αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ιδιαίτερα μπροστά σε Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή η αλλαγή αποκτά ευρύτερη σημασία», δηλώνει ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, εξηγώντας γιατί  δεν στηρίζεται η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Πρακτορείο, κάνει λόγο για μια «επιλεκτική, αποσπασματική, ατελέσφορη και κυρίως καιροσκοπική επιλογή, που δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το πολιτικό σύστημα και οδήγησαν στην σημερινή κρίση αντιπροσώπευσης».

Επίσης επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδίδοντάς τους καιροσκοπικά και μικροκομματικά κίνητρα, ενώ αντικρούει τη κριτική ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία . «Ο κ. Τσίπρας την αβαντάρει», υποστηρίζει ο Κ. Σκανδαλίδης και επικρίνει τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μικροκομματική και κατώτερη των περιστάσεων.

Τέλος επαναλαμβάνει τα πέντε σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι όλα τα ενδεχόμενα για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά. Όσον αφορά στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι έχουν βήματα και συγκλίσεις, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά. Επίσης θεωρεί ότι η συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα είναι αναπόφευκτη, αλλά η μορφή του δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί και προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα καπετανάτα.