Με έντονη κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ άρχισαν οι καταθέσεις των μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δομημένα ομόλογα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προειλημμένες αποφάσεις», προκαλώντας την οργή των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Αφορμή ήταν η κατάθεση αιτήματος της ΝΔ να κληθούν ως μάρτυρες οι πρώην υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Δρυς και ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Λουκάς Παπαδήμος, ώστε να εξεταστούν πρακτικές δανεισμού της χώρας μας κατά τη διακυβέρνηση Σημίτη.

Το αίτημα ωστόσο προσέκρουσε στους βουλευτές της πλειοψηφίας που έκριναν το ζήτημα άσχετο με το έργο της επιτροπής για τα ομόλογα και αντικείμενο μιας εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία «που θα γίνει σύντομα».
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ απέρριψε το αίτημα της ΝΔ να προσέλθουν ως μάρτυρες όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΟΔΔΗΧ, ενώ η ΝΔ ζητά επιμόνως να γνωστοποιηθεί στην επιτροπή απόφαση του 2000 που, όπως έχει αναφέρει ο Γιώργος Ζορμπάς, επιτρέπει σε χρηματιστές να είναι παρόντες σε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπρόσθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνει προς το ΠΑΣΟΚ το ερώτημα, αν οι ελληνικές τράπεζες -και ειδικότερα όσες πέρασαν με επιτυχία το stress test- που έχουν εκδώσει δομημένα ομόλογα, έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους «τοξικά ομόλογα».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ζήτησε να προωθηθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τη Βρετανία σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις ύποπτες διαδρομές 4,2 εκατ. ευρώ «μαύρου χρήματος», προϊόντος υπερτιμολογήσεων του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς βουλευτές, από τις καταθέσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει μια «εμμονή» των αρμοδίων με την JP Morgan και τη συγκεκριμένη προσφορά που υπέβαλε, η οποία έγινε αποδεκτή ακόμα και αφού μετέβαλε τους όρους.

Το ΠΑΣΟΚ εξάγει επίσης το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε δανεισμό για αμυντικές δαπάνες χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι ακροάσεις μαρτύρων θα συνεχιστούν αύριο το πρωί.