Διαφοροποιήθηκαν Χριστοδουλοπούλου και Κατριβάνου στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:26
01/04/2016
Διαφοροποιήθηκαν Χριστοδουλοπούλου και Κατριβάνου στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό
8
loading

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες μετά από την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 6, το οποίο επιβάλλει χρονικά συντομότερη διαδικασία (14 ημερών) στην εξέταση της αίτησης ασύλου, όπου η Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε, ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών».

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Χρυσή Αυγή.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αντίθετα καταψήφισαν η Ν.Δ., η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα «εργαλείο» και ζήτησε να μην δοθεί «άλλη διάσταση» όπως επίσης είπε ότι δεν ζητεί από κανέναν «λευκή επιταγή» αλλά επισήμανε πως «δεν είναι η φάση για γενικότερη αντιπολίτευση». «Χρειαζόμαστε εργαλεία. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο. Μπορεί να χρειαστούν κι άλλες νομικές παρεμβάσεις. Η χρήση του εργαλείου θα δείξει αν ήταν αναγκαίο, κατεπείγον ήταν οπωσδήποτε» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

Δεδομένου, δε ότι εκ μέρους των κομμάτων εκφράστηκε σφοδρή κριτική και για την Συμφωνία των Βρυξελλών ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι «Δεν είπα ποτέ ότι είναι μια καλή συμφωνία. Είπα ότι είναι μια καλή συμφωνία, που μπορούσαμε να υπογράψουμε. Εάν την έκανα μόνος μου θα ήταν άλλη, αν την έκανα μαζί σας θα ήταν καλύτερα. Μίλησα ανάμεσα σε αυτό που ήθελα και σε αυτό που μπόρεσα».

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και σε επίπεδο αρχηγών, ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και Σταύρος Θεοδωράκης. Η αντιπαράθεση των υπόλοιπων κομμάτων με την κυβέρνηση διεξήχθη σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης

«Ελάτε να μιλήσουμε για τα μεγάλα θέματα στρατηγικής, πολιτικής της περιοχής μας, να σταθεροποιήσουμε την περιοχή, να αντικρούσουμε τις δυνάμεις του κακού, αντί να βγάζετε το θηκάρι σας συνεχώς για την ελληνική κυβέρνηση και για την πολιτική «των ανοικτών συνόρων», κάλεσε από την πλευρά του τις πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Κατά την παρέμβασή του, στην συζήτηση του νομοσχεδίου ο κ. Βούτσης, προχώρησε σε καταγραφή των γεγονότων από την αρχή της προσφυγικής κρίσης επισημαίνοντας πως είναι σωστό να μιλάμε πάνω σε πραγματικά στοιχεία και σε πραγματικές εκτιμήσεις, γιατί διαφορετικά, «αθωώνεται συλλήβδην όλη η πολύ κακή πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευθύνες της Τουρκίας και όλων των άλλων παραγόντων». Ο πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα των αιτίων που δημιούργησαν αυτές τις προσφυγικές ροές και που δημιούργησαν την εκτεταμένη αποσταθεροποίηση σε όλη την περιοχή. επισημαίνοντας πως καμμία επίσημη πλευρά της ΕΕ, διεθνών οργανισμών, πρεσβειών, κρατών δεν είχε επισημανθεί συνολικά ότι θα έφτανε η εισροή σε αυτό το ποσό, πέραν μιας αύξησης η οποία είχε εκτιμηθεί και η οποία ήταν στο 70%-100%. Κάλεσε μάλιστα όποιον έχει κάτι που να προειδοποιεί και να εκτιμάει ότι εντός του 2015 θα διαμορφωνόταν αυτή η κατάσταση που να το καταθέσει και με βάση και αυτό ύστερα να γίνει αποτίμηση ευθυνών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής

«Χρειάζεται να βρούμε κοινούς τόπους για να υπερασπιστούμε την πατρίδα σε μια δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «απύθμενη υποκρισία», επειδή ξέχασε τα παιδιά των φαναριών πλήθη των 500.000 και τους ενός εκατομμυρίου μεταναστών που υπήρξαν κατά καιρούς στη χώρα, και εστιάζει στους 50.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, ελπίζοντας ότι θα κατάφερναν να περάσουν στην Ευρώπη.

«Χρεώνετε αδυναμίες στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και όχι στην Ευρώπη των 580 εκατ., η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάνετε μικροπολιτική για να εγκαλέσετε την κυβέρνηση και ταυτόχρονα απαξιώνετε και αγνοείτε την προσφορά ενός λαού μόνο για να καταγγείλετε την κυβέρνηση κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης

Απέναντι στην αμφιβολία που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη για το αν υπάρχουν τα κονδύλια που απαιτούνται για την διαχείριση του προβλήματος αλλά και στην κριτική του εισηγητή της ΝΔ, Β. Κικίλια ότι δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν λειτούργησε ποτέ η Διαχειριστική Αρχή, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, λέγοντας πως είναι σε θέση να καταθέσει τον κατάλογο των ποσών που έχουν απορροφηθεί κι έχουν αναληφθεί από την τράπεζα κι επίσης, είπε ότι περιμένουμε τα χρήματα για την τροφοδοσία των προσφύγων, που τα καλύπτει η ΕΕ. «Έχουμε υποβάλει μέσω της Διαχειριστικής Αρχής τα κονδύλια», ανέφερε. Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής.

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ)

Τον φόβο ότι η συμφωνία που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε ένα τεράστιο σε όγκο νομοθέτημα, μέσα σε μια μέρα, με σωρεία λαθών και διορθώσεων κλπ. που δυσκολεύονται κι οι ίδιοι οι υπουργοί να παρακολουθήσουν. Ο κ. Δένδιας, είπε πως πρόκειται για ένα νομοθέτημα «άχρηστο», που επιπλέον εμφορείται από αδιαφάνεια με προβλέψεις για εκατοντάδες προσλήψεις. Την ίδια στιγμή, είπε ότι εισάγει τον όρο ‘παράτυπη' είσοδο στη χώρα που δεν υπάρχει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι η Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ κάνει λόγο για ‘παράνομη μετανάστευση'(αρ.79§2), ο Κώδικας Συνόρων Σένγκεν για ‘παράνομη διέλευση' των συνόρων (αρ.12§1 Κανονισμού 526/2006). Στο πλαίσιο της κριτικής που άσκησε για το σύνολο των χειρισμών της κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ανέφερε ότι κληρονόμησαν μια λειτουργούσα υπηρεσία απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων με απορρόφηση άνω του 90%, την ΥΔΕΑΠ, την οποία απέκλεισαν και δημιούργησαν μετά από επτά μήνες μια άλλη υπηρεσία που δεν ενεργοποιείται ενώ τώρα φτιάχνουν δύο νέες υπηρεσίες για την ίδια δουλειά, που δεν κάνει κανείς μέχρι τώρα, στο Υπ. Οικονομίας! «Δεν μπορείτε να προσφέρετε τίποτε» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγοντας πως πλέον «δεν μένει παρά η διέξοδος των εκλογών».

Ο Ν. Μιχαλολιάκος

Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προωθεί «λαθρομεταναστευτικό» νομοσχέδιο που επιφέρει την διάλυση του εθνικού κράτους των Ελλήνων.

Ακόμη, σημείωσε πως σύμφωνα με το άρθρο 33 της σύμβασης της Γενεύης όλοι όσοι παρανόμως εισέρχονται στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγες, αφού δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, αλλά από την Τουρκία. «Είναι περήφανη η κυβέρνηση για την παράνομη είσοδο στην χώρα μας 1.100.000 λαθρομεταναστών και προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλά εγκληματικά στοιχεία;» ρώτησε. Ακόμη είπε πως προωθούνται τα εργασιακά δικαιώματα προσφύγων και παρατύπων μεταναστών, την ίδια ώρα που η χώρα μας μαστίζεται με 25% ανεργία και το 50% των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε ότι στην κρισιμότερη καμπή της χώρας μας, υπάρχει ορατός ο σοβαρός κίνδυνος να μείνουμε πλήρως απομονωμένοι και παγιδευμένοι στη διπλή κρίση: οικονομική και κοινωνική από τη μία πλευρά, ανθρωπιστική και προσφυγική από την άλλη. Όπως είπε, η κυβέρνηση εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο, χωρίς συνέπεια, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, την ανησυχία μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση: πρόχειρα, επιπόλαια, με πολλές αυταπάτες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ανάφερε ότι με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ προτείνει συγκεκριμένες θέσεις - τις κατέθεσε και στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ - για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος. Όπως τόνισε, αυτές απαιτούν ταυτόχρονα και κατεύθυνση αναίρεσης των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών. Ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος κατέθεσε το υπόμνημα των προτάσεων του ΚΚΕ, είπε ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους κόντρα στις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ. «Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, φασιστικές φωνές, να δυναμώσει η λαϊκή πάλη και αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Κουτσούμπας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης

«Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση γιατί αποτελεί ζήτημα εθνικό, διεθνές, ευρωπαϊκό αξιακό ζήτημα και κορυφαίο ζήτημα ανθρωπιάς» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα, λύσεις που πρέπει να δώσει η Ελλάδα, όπως αυτές που αφορούν τις υποδομές και λύσεις που πρέπει να δώσει η Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της όπως τις ανέλαβαν οι απλοί πολίτες στα νησιά μας και στα σύνορα.

«Οι θλιβερές εικόνες στην Ειδομένη, στον Πειραιά και στη Χίο, αντί να σας ταρακουνήσουν και να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, σας έχουν πανικοβάλλει» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο «για οικονομικά παιχνίδια ¨που ακούγεται ότι παίζονται στην πλάτη του προσφυγικού, και επικαλέστηκε καταγγελίες «στην Αργολίδα και αλλού» σύμφωνα με τις οποίες, «πρόσφυγες στέλνονται κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ».

Αναφέρθηκε επίσης σε «διαγωνισμούς της μια μέρας» όπως τους χαρακτήρισε, για την κατασκευή των Hot Spot των νησιών.

«Για το Hot Spot της Χίου μάθαμε, ότι μια εταιρεία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες ευρώ» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε.

«Τα 30 στρέμματα τα έδωσε ο δήμος. Τα container ήταν δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων και τις υπόλοιπες εργασίες τις έκαναν φαντάροι. Για ποιο έργο δόθηκαν αυτά τα 854 χιλ. ευρώ και χωρίς σύμβαση εργασίας και τιμολόγια;»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, επανέλαβε την πρότασή του για ενιαίο συντονιστικό κέντρο για την διαχείριση του μεταναστευτικού και έναν υπερυπουργό για να υπάρξει, όπως είπε, «εθνική κι όχι κομματική πολιτική, σχέδιο με συναίνεση και άνθρωποι με ευρύτερη αποδοχή και δοκιμασμένες ικανότητες».

Τέλος, εξέφρασε φόβους μήπως η καθημερινή ανοργανωσιά επιτρέψει σε σκοτεινές δυνάμεις να απελευθερωθούν και ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά κολπάκια και να κινητοποιηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ)

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διακρίνονταν από παντελή έλλειψη σχεδιασμού στο μεταναστευτικό ζήτημα. Το μέγεθος της ανυπαρξίας σχεδιασμού των προηγούμενων κυβερνήσεων διευρύνεται, αν αναλογιστούμε ότι είχαν να διαχειριστούν μετανάστες και όχι απελπισμένους πρόσφυγες» είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γ. Λαζαρίδης. Εξέφρασε δε, την προσδοκία να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις από την Αντιπολίτευση», αντιθέτως όμως, - όπως είπε - δεν έχει διατυπώσει καμία, πράγμα που δείχνει την αμηχανία της και την έλλειψη, ακόμα και τώρα, σχεδιασμού σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Η Ένωση Κεντρώων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων, Γεώργιος Καρράς, ανέφερε ότι σε μεγάλο μέρος του το νομοσχέδιο αποτελεί επανάληψη ήδη νομοθετημένων από την ΕΕ διαδικασιών - όπως οι διαδικασίες ασύλου πρώτης υποδοχής - ενώ στο μέρος του δημιουργεί υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν καλυφθεί ήδη από τις υφιστάμενες κρατικές ελληνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, των Περιφερειών, ακόμα και των Δήμων, ενώ εκτίμησε ότι απαιτείται πολύς χρόνος μέχρι να στελεχωθούν και στηλίτευσε την ρύθμιση για αναθέσεις έργου.

Απαντήσεις Μουζάλα

Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Μουζάλας αφενός παρουσίασε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο εμφανίζεται να καταργείται νόμος με ΠΔ αφετέρου είπε πως αυτές οι πρακτικές του παρελθόντος φέρουν τα ονόματα εκείνων που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση. Ανέφερε δε ότι η Αμυγδαλέζα χτίστηκε με απευθείας ανάθεση, όπως με απευθείας αναθέσεις δόθηκαν έργα σίτισης μεταναστών κλπ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Νίκος χασαπης

  Ισως μια τελευταία ελπίδα ειναι μαζί στην κυβέρνηση. ΝΔ και χρυση αυγή. Για να δούμε. Ελπιζω για το καλο της Ελλαδος.

  1. avatar kek

   Ολοι οσοι αγαπαμε τον ιερο αυτο τοπο ελπιζουμε φιλε μου....

 2. avatar kek

  Αυτη η Κατριβανου (κι ενας πυρηνας συνιστωσων γυρω απο αυτη) εχω την εντυπωση οτι αποτελει μια σκιωδη κυβερνηση μεσα στο αριστερο μορφωμα,τον εχει μαγκωμενο γερα το Τσιπρα κι αυτος δειχνει ανημπορος να αντιδρασει....περιεργα πραγματα.

 3. avatar Te

  Τσιπρακο εχεις πλήρη την ευθύνη να ενημερώσεις τον κυρίαρχο Ελληνικό χαζό (συγνώμη λαό ) ποσό θα κοστίσουν τα λάθη της κυρα Τασίας και του μουζαλακου Με απλά λόγια ποιος θα πληρώσει τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται επειδη αλληλοσφάζονται μεταξύ τους, ποιος θα πληρώσει τα ενοίκια των σπιτιών που ετοιμάζεσαι να τους εξασφαλίσεις την στιγμή που υπαρχουν Έλληνες άστεγοι και άνεργοι στην αθηνα, ποιος πληρώνει τα τηλέφωνα τους, το Ίντερνετ τους, ποιος θα πληρώσει αποζημιώσεις για οικονομικές ζημιές εταιριών που προωθούσαν εμπορεύματα μέσω ειδομενης, ποιος θα αποζημιώσει τους αγρότες που ψήφισαν τσίριζα αλλα τωρα δεν μπορούν να παράγουν εξαιτίας της κυρα Τασίας ..... Ποιος θα πληρώσει για να χτιστούν τζάμια σε ενα χρόνο απο τωρα σε ολη την Ελλαδα την Ελλαδα που περίμενε 500 χρονια για να τους διώξει και εσυ τους έφερες ξανά πισω. Περιμενω μια απαντηση γιατι εαν κόβεις τον δικό μου μισθό , συνταξη αν αυξάνεις τους φόρους σε εμενα προκειμένου να τα δώσεις στους λαθραίους εισβολείς .... Τοτε να μας το πεις για να μάθουν ολοι οι αφελής που σε ψήφισαν πιστεύοντας ότι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ τι κουμασι εισαι . Η πρωταπριλιά τελείωσε ωρα για πίκρες αλήθειες

 4. avatar PLAN X

  Α ρε Τασία με τις ηλιοθεραπείες σου ! Τα εγκαύματα όμως δεν τα έπαθες εσύ αλλά όλοι εμείς οι υπόλοιποι !

 5. avatar Δημητριος Κρυσταλλης

  Η κυρά Τασία ακόμα λιάζεται.

 6. avatar Te

  Η κυρα Τασία να πληρώσει τον λογαριαςμο του προβλήματος που η ιδια δημιούργησε

  1. avatar Aurora

   Sorry honey, αλλα εσυ κι εγω θα πληρωσουμε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει