«Να ευχαριστήσω τον φίλο Αχμέτ Νταβούτογλου για την φιλοξενία και για τη θερμή υποδοχή στη Σμύρνη. Εδώ στη Σμύρνη, στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο, αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που έχει αυτή η πόλη. Στη μνήμη όμως των περισσότερων θυμίζει τον πόλεμο και την προσφυγιά, δηλαδή καθόλα γνώριμες εικόνες με ότι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή. Από εδώ και στο εξής αυτές οι στιγμές να σηματοδοτήσουν την κοινή μας προσπάθεια και να ξεπεράσουμε τα κοινά μας προβλήματα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Μεγάλη η σημασία στη συνεργασία στους χώρους της ενέργειας και του τουρισμού. Συμφωνήσαμε σε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Σμύρνη, αλλά και να προωθήσουμε την κατασκευή σιδηροδρομικής υπερταχείας.

Σήμερα η Σμύρνη αλλά και τα παράλια της Τουρκίας και τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με το δράμα των προσφύγων. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στις θάλασσές μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία και είμαστε αποφασισμένοι για αυτό», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, στη Σμύρνη.

«Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Συρία και παράλληλα να καταβάλλουμε προσπάθεια για να χτυπήσουμε τους διακινητές. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί. Υπογράψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας .

Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι αυτή τη στιγμή οι αιτίες του προβλήματος, αλλά εμείς φιλοξενούμε αυτούς τους πρόσφυγες. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε φιλοξενία σε αυτούς του κυνηγημένους ανθρώπους,  αλλά δεν θα είναι αυτές οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων των προσφύγων. Θα πάρουμε μέτρα για το δίκτυο διακινητών.

Εκτός από το προσφυγικό κουβεντιάσαμε και τα ζητήματα που μας απασχολούν εδώ και χρόνια και μας χωρίζουν, όπως το Κυπριακό. Επιτακτική η ανάγκη λύσης σε αυτό το μείζον ζήτημα. Επίσης, συζητήσαμε για την κατάσταση στο Αιγαίο και τις παραβιάσεις του εναερίου χώρους μας, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Τέλος, συζητήσαμε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και κατέθεσα τη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία για αυτό το ζήτημα. Το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως το κοινό πρωτόκολλο επανεισδοχής δίνει ένα μήνυμα και σε ανθρώπους που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες πως δεν υπάρχει η βούληση και η δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως εξέφρασε τον προβληματισμό του στον Αχμέτ Νταβούτογλου για την αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας «ειλικρινή» την διαβεβαίωση του Τούρκου ομολόγου του για επίλυση του προβλήματος.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πετάξει το «καρφί» του για την χαρακτηριστική αργοπορία στις αποφάσεις της Ε.Ε., αργοπορία που χαρακτηρίζει την Ένωση.

«Σε ο,τι αφορά τη χθεσινή μέρα και νύχτα, γιατί νομίζω ότι το φτάσαμε πολύ αργά χτες και γι’ αυτό καθυστερήσαμε την έναρξη της Συνόδου σήμερα, ο Αχμέτ κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Η βασική της λογική είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης. Πρέπει να δούμε αυτήν την πρόταση όσο αφορά στη νομική της πλευρά. Στην ηθική της πλευρά, όμως, η πρόταση αυτή λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται να περάσουν στην Ευρώπη, να περάσουν μέσα από την εκμετάλλευση των διακινητών και μέσα από το Αιγαίο με κίνδυνο για τη ζωή τους, αλλά αντίθετα να ανοίξουμε μια νόμιμη δίοδο ελεγχόμενη, ώστε επαρκής αριθμός ανθρώπων να περνά προς χώρες της ΕΕ, έχοντας ζητήσει άσυλο στην Τουρκία», δήλωσε ο Τσίπρας.

«Μεγάλο ενδιαφέρον έχει αυτή η πρόταση κι άλλαξε τα δεδομένα στη Σύνοδο», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε «πως θα μας δοθεί η ευκαιρία μέχρι την επομένη Σύνοδο να πάρουμε οριστικές αποφάσεις», γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά- «εμείς στην Ευρώπη συνεδριάζουμε πολύ συχνά και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα».

«Έγινε χτες ένα σημαντικό μισό βήμα και σήμερα το ολοκληρώνουμε και μένει να γίνει ένα ακόμη άλμα στις 17 του μηνά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.