Ανασκόπηση των πεπραγμένων και της μέχρι σήμερα πορείας του Ποταμιού, την αυτόνομη συνέχισή του στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και απαντήσεις στους εσωκομματικούς επικριτές του ετοιμάζεται να παραθέσει στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του κόμματος ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο ιδρυτής του κόμματος θα κληθεί να απαντήσει στα μείζονα ερωτήματα που ταλανίζουν το Ποτάμι και απειλούν ευθέως πλέον τη συνοχή και την ύπαρξή του, η οποία εν πολλοίς κρίνεται μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Με έντονη δόση αυτοκριτικής αλλά και ξεκάθαρη θέση για την αυτονομία του κόμματος ο Σταύρος Θεοδωράκης καλείται να βρει συγκολλητική ουσία στις αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις βουλευτών και στελεχών του. Ενδεικτικό πάντως της εκρηκτικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Ποτάμι δίχως ιδεολογικό στίγμα είναι το γεγονός ότι 24 ώρες πριν το Συνέδριο τρεις βουλευτές του κόμματος τάχθηκαν υπέρ τριών διαφορετικών προτάσεων για το μέλλον του κόμματος. Ο Σπύρος Λυκούδης τάχθηκε υπέρ ενός μεγάλου τρίτου πόλου της Κεντροαριστεράς, ο κ. Μαυρωτάς υπέρ της παραμονής στο Κέντρο και ο κ. Φωτήλας υπέρ της συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Θεοδωράκης θα συνδέσει τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του κόμματος με την ίδια την ύπαρξή του στο τιμόνι της Σεβαστουπόλεως. είναι τα όσα τόνισε χθες ο κ. Θεοδωράκης τονίζοντας ότι «το Ποτάμι δεν θα διαλυθεί. Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά για τα δύο μείζονα θέματα που έχουν διχάσει τη Σεβαστουπόλεως. Τη σύμπλευση με τη Συγγρού ή έναν νέο κεντροαριστερό πόλο. «Η εμβέλεια του Ποταμιού είναι τόσο σημαντική στην κοινωνία που νιώθουν την ανάγκη δύο πολιτικοί αρχηγοί από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο να δώσουν το “παρών” και να χαιρετίσουν τους 1.200 συνέδρους απ’ όλη την Ελλάδα» σημείωσε επ’ αυτού ο κ. Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης πάντως τις τελευταίες ημέρες και μετά την ευθεία επίθεση Θεοχάρη έχει διαμηνύσει πως το “ξεκαθάρισμα” θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, με το ενδεχόμενο ακόμα και σε απόφαση για αυτοτελή πορεία το Ποτάμι να έχει… διαρροές σε παραπόταμους να είναι πιο ορατό από ποτέ.

Πέραν αυτού, ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται να αφιερώσει σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στον πόλεμο λάσπης, όπως διατείνεται, του οποίου έχει πέσει θύμα. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε για τη διαπλοκή χθες στην ομιλία του με αφορμή τις αποκαλύψεις για κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων. «Ποιος είναι εναντίον της διαπλοκής; Ποιος είναι εναντίον της διαφθοράς;», διερωτάται ο επικεφαλής του Ποταμιού, δείχνοντας προς το Μέγαρο Μαξίμου.