Στην ανάγκη για ταχεία εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μιλώντας στον Realfm 97.8, ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι «αυτή η παγκόσμια περιδίνηση δεν θα τελειώσει εύκολα» και προσδιόρισε το χρονικό διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο ως το πλέον κρίσιμο για το τριπλό στοίχημα της κυβέρνησης:

-Εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν. Χωρίς νέα μέτρα στον προϋπολογισμό.

-Αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και προσδιορίζονται στα 1,7 δισ. ευρώ.

-Μικρότερο και φιλικότερο προς τον πολίτη κράτος.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και ο ίδιος στηρίζει την προοπτική των τραπεζικών συγχωνεύσεων και κάθε άλλη κίνηση που θα ενισχύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Παράθυρο» για το 23%

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι ένα μέτρο «δίκαιο και λογικό» αλλά το χαρακτήρισε «αναγκαίο προσωρινά».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσής του στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναμόρφωση του φορολογικού κάτι όμως που συνέδεσε με τη συνολική αλλαγή των μηχανισμών είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.

«Έχω πλήρη συνείδηση ότι είναι υψηλός ο συντελεστής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η νέα δανειακή σύμβαση

Ερωτηθείς για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν θα έχει τη μορφή του πρώτου μνημονίου καθώς πλέον υπάρχει ο EFSF.

Υπενθύμισε την πρόσκλησή του για συναίνεση και από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα προς τον Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.