«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να τελειώνουμε με όλες τις εκκρεμότητες που έχουμε έναντι των Θεσμών» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «XanthiTimes.gr», υπογράμμισε ότι «μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα, ανεξάρτητα με τη δυσκολία τους, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στην επικύρωση της πρώτης αξιολόγησης, στη ρύθμιση του χρέους και στη διαχείριση του εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος των 35 δισ.».

Σημείωσε ότι το 30% είναι μέτρα που έπρεπε να είχαν πάρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά που προτίμησαν να «πετάξουν πολλές μπάλες» στην εξέδρα, όπως το ασφαλιστικό, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και της διαφθοράς. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως «Σαμαράς και Βενιζέλος κορόιδευαν συστηματικά και Έλληνες και ξένους» και επισήμανε πως «εμείς μπορεί να “παγώσαμε” κάποιες προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά θα τηρήσουμε την τριετή συμφωνία εξόδου από την κρίση και μέχρι το τέλος της τετραετίας θα αποδείξουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, ότι τελικά θα γίνουν πράξεις τα όσα δεσμευτήκαμε».

Χαρακτήρισε «ραδιοαρβύλα ξένων ΜΜΕ και εγχώριων που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία» τις πληροφορίες περί απαίτησης εκ μέρους των Θεσμών πρόσθετων μέτρων 7 δισ. πέραν των συμφωνηθέντων το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς τι εννοεί με τα περί «διατεταγμένης υπηρεσίας», διευκρίνισε: «Μα δεν βλέπετε ότι όσο προχωρεί η τήρηση της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς τόσο βυσσοδομούν οι γνωστοί εκείνοι κύκλοι, που περιστρέφονται γύρω από τον Σόιμπλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Προφανώς με οδηγίες τους και με πρόθυμους υποστηρικτές τους ημεδαπούς συνεταίρους τους». Συνέχισε λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιδράσεις στη διεθνή οικονομική και πολιτική αγορά εις βάρος της Ελλάδας και πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν “μασάει” τέτοια “μαύρα” κόλπα και τέτοια άθλια προπαγάνδα, η οποία είναι επίσης προφανές, ότι μέσα σε όλα στοχεύει και στην απαξίωση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, που με άξονα την Νότια Ευρώπη, αρχίζουν να ανατρέπουν σκληροπυρηνικές νοοτροπίες και να επαναφέρουν την ΕΕ εκεί που την ήθελαν, εκεί που τη στήριξαν και την υπηρέτησαν ηγέτες όπως ο Σμιτ, ο Ντ’ Εστέν, ο Καραμανλής. Ηγέτες που όραμα τους είχαν την “Ευρώπη των Λαών – Εθνών και Αλληλεγγύης” και όχι την Ευρώπη της όποιας μονοκρατορίας».

Ο κ. Κουίκ επικρότησε απολύτως τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα από τους ΑΝΕΛ μέχρι τέλους, όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί «με συνέπεια τόσο τα εθνικά μας θέματα όσο και τα θέματα Άμυνας». «Προσωπικά, έχω εμπιστοσύνη στον τρόπο που τα χειρίζονται ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αν σε ένα θέμα υπάρξει εξέλιξη που να αντιβαίνει τις θέσεις των ΑΝΕΛ, «τότε θα το δηλώσουμε δημόσια και θα το «πολεμήσουμε» δημόσια».

Στα εθνικά θέματα συμπεριέλαβε και τα ζητήματα της Θράκης, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση το Προξενείο και κάποιοι πρόθυμοί του θα επιβάλλουν τα δικά τους παιχνίδια». Έχουν γνώση οι φύλακες αυτής της κυβέρνησης» προσέθεσε και επισήμανε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα χωρίς ντόρο και φανφάρες και υπογράμμισε ότι «και εκείνοι που ξεφεύγουν από τις εθνικές γραμμές που επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες, ξέρουν πολύ καλά το τι λέω…».

Ο κ. Κουίκ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι για το ενδεχόμενο περισσοτέρων θετικών ψήφων, «προφανώς ο πρωθυπουργός ξέρει κάτι περισσότερο» και τόνισε ότι «στην αντιπολίτευση θα πρέπει να ψάξουμε για εκείνους που τίναξαν το ασφαλιστικό στον αέρα. Όχι μόνο με το κακουργηματικό PSI του Βενιζέλου με την ανοχή Σαμαρά, αλλά και με τον τρόπο που προηγούμενες κυβερνήσεις, από έλλειψη πολιτικού θάρρους, δεν προχωρούσαν σε εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού πλαισίου».

Εγκάλεσε για θράσος αυτούς που προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αναδρομικές αυξήσεις στις βουλευτικές τους συντάξεις και πρότεινε «εάν όλοι οι πρώην βουλευτές παίρνουν σύνταξη από άλλη πηγή, δηλαδή από τη δουλειά που έκαναν πριν/μετά το βουλευτιλίκι τους ή παράλληλα με αυτό, τότε προτείνω στη Βουλή των Ελλήνων να νομοθετήσει άμεσα την περικοπή της βουλευτικής τους σύνταξης».

Χαρακτήρισε «αστειότητες με τις οποίες πρέπει να τελειώνουμε» τα περί οικουμενικής κυβέρνησης, αναφέροντας «εμείς απλά ζητάμε εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα νομοθετήματα. Δεν ζητήσαμε ούτε συγκυβερνήσεις ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι η Ένωση Κεντρώων οφείλει να πει το όνομα του βουλευτή από το Ποτάμι που ζήτησε από βουλευτή της να καταψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης ώστε να πέσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «εάν πράγματι βουλευτής του Ποταμιού έκανε τέτοια προσέγγιση, ας τιμήσει τα παντελόνια του και να βγει ο ίδιος να το ομολογήσει». «Εάν πάλι το Ποτάμι θεωρεί ότι το εμπλέκει σε σκοτεινά παιχνίδια το κόμμα των Κεντρώων, ας βγει ευθέως να το καταγγείλει, αλλιώς θα αποδείξει για ακόμα μία φορά ότι δεν είναι απλά ένα σιγανοποταμάκι, αλλά ένα ποτάμι με πολύ θολούρα» πρόσθεσε, ζητώντας και από τα δύο κόμματα την πλήρη αλήθεια στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαφάνειας.

Αναφερόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι οι πληροφορίες του καταγράφουν ως νικητή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προσθέτοντας «όποιος και να είναι ο νικητής, η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να είναι χαμένη, αν δεν αποβάλει την επιζήμια παρέα του Αντώνη Σαμαρά και των ακραίων συνοδοιπόρων του». «Ας γίνει αντιληπτό, ότι σε μια Δημοκρατία βασικός πυλώνας είναι και μία σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία σήμερα στερείται η πατρίδα μας» είπε ο κ. Κουίκ.

Όσον αφορά τις έντονες επικρίσεις του στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι δεν ξεχνιούνται εύκολα «η αποστασία του 1993, η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προεδρικές εκλογές του 1995, η αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος όταν ανέλαβε αρχηγός το 2010, με όλα τα επικίνδυνα ανοίγματα σε ακραίους που έκανε και την απαξίωσή του στον Κώστα Καραμανλή, υπερασπιζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ».

Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις των μητροπολιτών Αιγιαλείας και Κορινθίας εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο κ. Κουίκ είπε ότι «εγώ προσωπικά, που ομολογώ την πίστη μου στην Ορθοδοξία, σεβόμενος όμως την επιλογή ή μη των συνανθρώπων μου σε άλλες θρησκείες, κρατώ τα όσα είπαν δημόσια ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και ο μητροπολίτης, Σιάτιστας». Απόλυτα προσαρμοσμένοι στο κήρυγμα της Χριστιανοσύνης και στις αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν βγάζει λεκτική βία και εκδικητικότητα, όσο κι αν ταλαιπωρείται, βασανίζεται, ματώνει, προσθέτει και σημειώνει καταλήγοντας ότι «τα υπόλοιπα είναι θέμα του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου. Εκείνοι θα κρίνουν τα λεχθέντα».