Εκρηκτική λόγω… πρώην μοιάζει η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου την ερχόμενη Κυριακή. Την ώρα που όλοι στη γαλάζια παράταξη είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στα ασφαλιστικά μέτρα της αποκλεισθείσας εταιρίας Έξυπνα Συστήματα, τα οποία συζητούνται την Τετάρτη και σε περίπτωση δικαίωσης θα τινάξουν την εκλογική διαδικασία για δεύτερη φορά στον αέρα, τα «φαντάσματα» των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και οι διαρροές τους που διασαλεύουν τις ήδη οριακές ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν νέους τριγμούς.

Οι διαρροές από συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή που είδαν το φως της δημοσιότητας – και δεν διαψεύσθηκαν – σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους τρεις συνυποψηφίους του, οι οποίοι από τη μία επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις επίμαχες διαρροές και από την άλλη να εμφανίσουν έκαστος την υποψηφιότητά του ως εγγύηση για την ενότητα της συντηρητικής παράταξης.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαρροή Καραμανλή, γιατί δεν πιστεύω ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός θα επέλεγε να εκφραστεί με έναν τέτοιο τρόπο. Μην τσιμπάτε στις διαρροές» είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «ο Κώστας Καραμανλής είναι κεφάλαιο και για τη Νέα Δημοκρατία και για τη χώρα και δεν πρέπει να τον εκθέτουμε».

«Ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα; Ποιοι είναι αυτοί οι περιβόητοι κύκλοι; Να βγουν επιτέλους να μιλήσουν ανοιχτά. Έχω κουραστεί να ακούω διαρροές από διαφόρους περιφερόμενους, οι οποίοι φέρονται ότι συνομιλούν με κάποιους. Όποιος έχει κάτι να πει να βγει να το πει ανοιχτά. Αν ο κ. Καραμανλής θέλει να βγει να στηρίξει κάποιον υποψήφιο, να το πει ανοιχτά. Δεν τον έχω ακούσει να λέει κάτι τέτοιο. Εγώ προσωπικά το αμφισβητώ», σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής εκτιμά πως η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης την επόμενη ημέρα, διερωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ δηλαδή δεν εξασφαλίζω την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας; Είμαι στη ΝΔ από παιδί 15 χρονών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και από τις Σέρρες, όπου και περιοδεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως «δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας κύκλος που μπορεί να μιλήσει για κανέναν. Όλοι οι άνθρωποι έχουν φωνή και αν δεν θέλουν να την εκφράσουν με τη φωνή μπορούν να κάνουν τη γραπτή δήλωση, έχουμε και εκπροσώπους να κάνουμε δηλώσεις. Τώρα αν αρχίζουμε στην Ελλάδα να ασχολούμαστε με παραπολιτικά σχόλια εγώ θα έπρεπε όλη τη μέρα να ασχολούμαι μόνο με τι γράφεται για εμένα».

Την ίδια ώρα πάντως μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η συγχαρητήρια επιστολή του Αντώνη Σαμαρά στον Νικολά Σαρκοζί για την επιτυχία του «αδελφού» κόμματος στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, με πολλούς να εκτιμούν πως ο πρώην πρωθυπουργός καθημερινά ξεδιπλώνει το σχέδιό του για επιστροφή στην ηγεσία του κόμματος διά της πλαγίου, στην πεπατημένη μάλιστα του Σαρκοζί.

Ο Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του έκανε λόγο για θετικό αποτέλεσμα «όχι μόνο για τον ίδιο τον κ. Σαρκοζί και για το κόμμα του που ανήκει στο ΕΛΚ, αλλά και για την Ε.Ε. συνολικά. Γιατί το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στις ιδέες και τις αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Κι όχι στον ακραίο λαϊκισμό των εθνικιστών, ούτε στις αριστερές ιδεοληψίες και ακρότητες που έχουν χρεοκοπήσει παντού».