Μητσοτάκης: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον αφελληνισμό των τραπεζών

Ερώτηση προς Τσακαλώτο από τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:25
27/11/2015
Μητσοτάκης: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον αφελληνισμό των τραπεζών
loading

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφελληνισμό της τραπεζών, καθώς και την τεράστια ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση, επιρρίπτει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η κυβέρνηση επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και αστοχίες της ίδιας της κυβέρνησης είναι αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ζημίωσε ευθέως τον ελληνικό λαό», επισημαίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητοσοτάκη, τον Ιούνιο του 2014, η αξία των παλαιών μετοχών των συστημικών τραπεζών αποτιμάτο σε 37,8 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα οι ίδιες μετοχές αξίζουν μόλις 800.000.000 ευρώ. Μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. προέρχονταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) -δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο- και 17 δισ. από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές».

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, καλεί τον κ. Τσακαλώτο να απαντήσει:

- Σε ποια χρηματιστηριακή τιμή πρέπει να ανέλθουν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών για να ανακτηθούν τα σχεδόν 30 δισ. ευρώ (25 δισ. το 2013 και 4,7 δισ. το 2015) που έχει διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους;

- Αληθεύει ότι διεθνείς επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, απέκτησαν τον μετοχικό έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μαζί με αυτόν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται, βέβαια, όλα τα δάνεια και οι εγγυήσεις τους, μέσω των οποίων ελέγχονται ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων; Και:

- Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία με αποτέλεσμα στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αποκλειστούν Έλληνες μικρομέτοχοι από συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει