Σημεία σύγκλισης διαπίστωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις αλλαγές που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση, και ολοκληρώθηκαν σήμερα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

«Με την επίσκεψη στον κύριο Σαμαρά ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήταν μια μακρά συζήτηση. Τέθηκαν όλα τα επιμέρους σημεία που αφορούν στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για τα οποία συζητήσαμε σε βάθος. Υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία συγκλίνουμε και εκτιμώ ότι με τη συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά της ΝΔ δήλωση έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση. Στην δήλωσή του ανέφερε ότι «είναι πάγια θέση της ΝΔ ότι στα σημαντικά ζητήματα όπως η Παιδεία πρέπει να υπάρχει συναίνεση και σύνθεση απόψεων που να ευνοεί την διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής που να μην αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι “μας κάνει εντύπωση ότι ενώ ομοφώνως είχαμε καταλήξει σε κάποια πορίσματα στον εθνικό διάλογο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που αφορούσε και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εντούτοις μετά από δύο χρόνια αντί να ξεκινήσουμε από εκεί που τελειώσαμε, μιλάμε μόνο για τα πανεπιστήμια χωρίς να εφαρμόζουμε τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ακόμη «ζητήματα που έχουν σχέση με τα τρία έτη σπουδών που ακόμη και στην Ευρώπη αναθεωρούνται και πηγαίνουν σε τετραετείς κύκλους που στην χώρα μας ισχύουν. Ακόμη θέματα που αφορούν τα συγγράμματα τον θεσμό των λεκτόρων που κατά την γνώμη μας έχει προσφέρει στο πανεπιστήμιο».

Η ΝΔ πάντως βάζει κόκκινες γραμμές για την σύγκλιση που αφορούν το θέμα των συγγραμμάτων, της αξιολόγησης των καθηγητών, το θεσμό των λεκτόρων, την εκλογή του πρύτανη από την ακαδημαική κοινότητα, την συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες όπως και σε ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο Ιδρύματος.