Την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ριζικότατη ανανέωση εξέφρασε ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στον Real FM.

Ερωτηθείς αν πρέπει να μετατοπιστεί η «μάχη» της ηγεσίας στους σαραντάρηδες, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Η ομορφιά μιας εκλογής είναι ότι αποφασίζουν οι πολίτες τι θέλουν. Σίγουρα υπάρχει μια μετατόπιση γενιάς στο πολιτικό σύστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εγώ δεν πιστεύω στον ηλιακό ρατσισμό. Υπάρχει ένα ζήτημα γενιάς που πρέπει να απασχολήσει και μας και δεν αφορά μόνο την ηγεσία αφορά και τα στελέχη. Η ΝΔ χρειάζεται ριζικότατη ανανέωση, πρέπει να μπουν πολλά, καινούργια και νέα πρόσωπα στη ΝΔ.

Πρέπει να αξιοποιηθούν, ενδεχομένως και στελέχη που έχουν μια διαδρομή και στις κομματικές μας οργανώσεις, αλλά πρέπει να μπει και καινούργιος κόσμος που δεν πλησιάζει τη ΝΔ και ενδεχομένως να πηγαίνει σε άλλα κόμματα και με προβληματίζει αυτό, γιατί κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι, τους όποιους εγώ θα ήθελα στη ΝΔ, επιλέγουν άλλους κομματικούς φορείς».

«Υπάρχουν», πρόσθεσε ο ίδιος, «στελέχη που πήγαν στο Ποτάμι και θα τα ήθελα στη ΝΔ. Επειδή ένα κόμμα εξαρτάται από την ποιότητα των προσώπων και από τη δυνατότητα να παράγει πολιτική, τέτοια ανοίγματα πρέπει να τα κάνει η ΝΔ με γενναιότητα.

Είχα μιλήσει και προεκλογικά για την ανάγκη ενός μεγάλου εκλογικού συνασπισμού. Δεν είναι μια έννοια καινούργια για μένα. Από εκεί και πέρα. Δεν αρκεί να είναι κάποιος νέος για να πει ότι είναι νέος και διεκδικεί.

Είμαι 47 ετών και έχω ένα συγκεκριμένο βιογραφικό. Έτυχε να κάνω την κίνηση αυτή σε αυτήν την ηλικία, γιατί τώρα αισθάνομαι ώριμος να την κάνω. Έχω δέκα χρόνια πολιτικής εμπειρίας.

Οι θέσεις μου είναι γνωστές, είμαι γνωστός, πιστεύω γι’ αυτά που έχω να πω, έχω πολλά να πω που ο κόσμος, πιστεύω, θα μάθει. Έχω ένα βιογραφικό πριν μπω στην πολιτική. Τα βιογραφικά των ανθρώπων πρέπει να τα κοιτάει κανείς».

«Με ενδιαφέρει να κοιτάξω μπροστά»

Στην επισήμανση ότι υπάρχει μία θεωρία πως επειδή ο πατέρας του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρχε κεντρώος πολιτικός, είναι περίπου «σώγαμπρος» στο κόμμα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε: «Ο “σώγαμπρος” πήγε τη ΝΔ στο 47%. Εγώ τιμώ την ιστορία της οικογένειάς μου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και θεωρώ ότι προσέφερε στον τόπο. Εμένα με ενδιαφέρει να κοιτάξω μπροστά. Όλη αυτή η συζήτηση “ποιος έχει αναφορές πού” την ακούει ένας μικρόκοσμος στη ΝΔ, αλλά την ευρεία πλειοψηφία που θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον της παράταξης δεν την ενδιαφέρει καθόλου αυτά.

Η μεγάλη επιτυχία θα είναι να ξεφύγουμε από αυτή τη συζήτηση, να πάμε στα πραγματικά προβλήματα, να δούμε πώς θα ανοίξει η ΝΔ σε νέο κόσμο, πώς θα μπει οξυγόνο στη ΝΔ, πως θα ανανεωθούν όχι μόνο τα στελέχη αλλά οι ιδέες, για αυτά πρέπει να συζητήσουμε. Όλη αυτή η κουβέντα είναι μία κουβέντα που κοιτάει πίσω».