Το διακύβευμα – «σε πείσμα αυτών που αρνούνται ότι είναι υπαρκτό» – ή συνεχίζουμε τον δρόμο της προσπάθειας ή αποφασίζουμε ότι το μέλλον που μας αξίζει είναι μια χρεοκοπία, που θα βυθίσει τη χώρα στη μιζέρια και θα εντείνει την σημερινή εξάρτησή μας, έθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά την ομιλία του επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως αυτό δεν «είναι εκβιασμός ή μπλόφα» και αναφέρθηκε σε εκείνους που προκρίνουν την πρόταση «να απειλήσουμε ότι θα αυτοκτονήσουμε», να μπλοφάρουμε δηλαδή με την χρεοκοπία μας, να παίξουμε πόκερ με την Ελλάδα, να απειλήσουμε την Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα ζωστεί με εκρηκτικά και θα ανατινάξει τον εαυτό μας.

«Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη φοβάται την χρεοκοπία μιας χώρας αλλά οι υπόλοιποι κάθονται με σταυρωμένα χέρια όσο εμείς θα παίζουμε το παιχνίδι της εσωστρέφειας με μια απολύτως ανεύθυνη αντιπολίτευση η οποία το μόνο που σκέφτηκε είναι το πολιτικό κεφάλαιο που μπορεί να κερδίσει μέσα από αυτή τη διαδικασία» απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ακόμη αφού αναφέρθηκε και στην υποθετική περίπτωση να πάρουμε την πέμπτη δόση μπλοφάροντας ρώτησε τι νομίζουμε ότι θα συμβεί μεταξύ της πέμπτης και της επόμενης δόσης την οποία δεν θα πάρουμε και πρόσθεσε πως υπάρχουν μεγάλες συνέπειες από τέτοιου είδους «ανέξοδες συμπεριφορές».

«Η στρατηγική να ζωστούμε με τα εκρηκτικά θα δημιουργήσει προβλήματα στους γύρω μας αλλά θα πεθάνουμε κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής «να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και να ξεπεράσουμε μικροκομματικές και στενόμυαλες λογικές».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε επίσης «να ξεπεράσουμε το σύνδρομο ότι είμαστε εμείς κι απέναντί μας είναι όλοι οι άλλοι και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πατριωτισμός και η αλληλεγγύη περνάει από τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη και των άλλων χωρών».

Τέλος τόνισε πως «ναι μεν οι θυσίες των πολιτών έπιασαν τόπο, όμως αν δεν κάνουμε τίποτε άλλο σε λίγο θα έχουμε ξανάρθει στα ελλείμματα του 2009 κι ο μόνος τρόπος είναι να συνεχίσουμε την δύσκολη αυτή προσαρμογή».