«Ακόμη και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα βάρη για τους αγρότες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας ότι θα υπάρξουν μέτρα για τους νέους και ότι στόχος είναι να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία με τους τέσσερις θεσμούς. Ενδεχομένως να πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουν περισσότεροι, υπό τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου», είπε ο κ. Τσίπρας

«Ελπίζουμε σε τέλος στην αβεβαιότητα», ανέφερε και υπογράμμισε: «Αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια. Πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, είμαστε αναγκασμένοι να τις υλοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε πλαίσιο αντίρροπων μέτρων» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι θα υπάρξει διάκριση των αγροτών σε αυτούς που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα το αγροτικό και σε αυτούς που «παρεμπιπτόντως ασχολούνται με τη γεωργία».

Όπως είπε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν φορολόγηση 13% και προκαταβολή φόρου 50%, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν φόρο 26%. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η κυβέρνηση θα διεκδικήσει οι αγρότες με εισόδημα από γεωργική απασχόληση 50% να έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ενώ για τους υπόλοιπους θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, δηλαδή η φορολογία 26%.

Ακόμη θα διεκδικήσει η κυβέρνηση να φορολογείται το πραγματικό εισόδημα και να αναγνωρίζονται τα έξοδα.

Οι νέοι αγρότες θα έχουν έκπτωση 30% στη φορολογία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και μια σειρά από παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τα εξής:

– θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

– άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Ανήγγειλε στο σημείο αυτό ότι θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκίσιμων γαιών.

– αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.

– εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων

– ενίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

Όμως ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΕ. Όπως είπε το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισ. και να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 εργασίας. Οι άξονες είναι οι εξής:

– ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην κτηνοτροφία

– αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κίνητρα για νέους.

– αύξηση της προστιθέμενης αξίας με επενδύσεις στην ποιότητα και την εξωστρέφεια

– προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής (30% των πόρων του ΠΑΑ)

– ενίσχυση του κοινωνικού αστού στις αγροτικές περιοχές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι για το ΠΑΑ θα εκχωρηθούν πόροι και αρμοδιότητες στις περιφέρειες και γι’ αυτό θα εκχωρηθεί άνω του 30% των πόρων του προγράμματος στις περιφέρειες.

Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, παρακολούθηση, ικανότητες και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες. Θα προσπαθήσουμε για όλα τα άλλα, όμως η πολιτική μας βούληση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε τη συνέργεια των Ελλήνων αγροτών. «Τώρα είναι η ώρα της σποράς, θα έρθει και η περίοδος του θερισμού», είπε ο κ. Τσίπρας.