«Η παράταση του προγράμματος στη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι μία θετική εξέλιξη» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας ότι δεν απελευθερώνει προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

«Έχουμε καταθέσει μία συνολική πρόταση στους Θεσμούς» τόνισε αναφορικά με τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ σχολίασε ότι «όλα είναι δυνατά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η Ευρώπη να αγοράσει τα 27 δισ. ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ. Αυτό θα είναι μία μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να περιέχει μία μορφή διευθέτησης του χρέους».

«Επεξεργαζόμαστε μία νέα πρόταση με συγκλίσεις για αμοιβαία επωφελή λύση» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ αναφερόμενος στο εκβιαστικό δίλημμα του Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι «δεν θα απαντήσουμε σε ένα τέτοιο εκβιαστικό δίλημμα».

«Εάν τεθεί δίλημμα Τουσκ στον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας να απευθυνθεί με δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο «λαός πρέπει να καταλάβει εάν έχουμε να κάνουμε με συμμάχους ή εκβιαστές». Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «παρά τους εκβιασμούς το σκηνικό στη Σύνοδο πιστεύω ότι θα είναι θετικό».

«Μπορεί τη Δευτέρα να μην έχουμε συμφωνία, αλλά δεν θα υπάρξει χρεωκοπία» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν και στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ενώ τόνισε ότι η μοναδική ημερομηνία που υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα είναι η 30η Ιουνίου που λήγει η παράταση του προγράμματος.

Ερωτηθείς για τη συστημική ευστάθεια των τραπεζών, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι «η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν γιατί θα δημιουργηθεί ντόμινο», ενώ εκτίμησε ότι τη Δευτέρα θα ξαναδοθεί ρευστότητα από τον ELA.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι «έχουμε ανταπόκριση από επενδυτές για ιδιωτικοποιήσεις που δεν αποτελούν ξεπούλημα», ενώ απέκλεισε εκ νέου την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Παράλληλα, αναφορικά με τις πιέσεις των πιστωτών για υπαγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ του 23%, ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «ο ΦΠΑ στο ρεύμα θα είναι στο 13% ή και χαμηλότερα». Αντίστοιχη στάση θα τηρήσει η κυβέρνηση και για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας δεν θα αυξηθεί στο 13%. Αναφορικά με το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είπε ότι είναι ειλημμένη απόφαση να πάει στο 13%, διευκρινίζοντας ότι θα το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ «σίγουρα από το Σεπτέμβριο».

«Έχουν γίνει προτάσεις που υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό για το 2016» πρόσθεσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε τις αλλαγές στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι «εκτός από μικρές κατηγορίες συντάξεων θα καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα φέρουμε συμφωνία που θα περιλαμβάνει κούρεμα του ΕΚΑΣ».

Αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ο κ. Φλαμπουράρης ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι υφεσιακό μέτρο η έκτακτη εισφορά για τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων», θέτοντας το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί στις 500.000.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο μείωσης των κονδυλίων για εξοπλιστικά προγράμματα είναι σε διαβούλευση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, χωρίς να το αποκλείει εάν δεν βρεθούν ισοδύναμα για να καλυφθούν οι στόχοι του δημοσιονομικού κενού.

Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για τις υποχωρήσεις από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι «μετά από συζήτηση για τη συμφωνία δεν θα ψηφιστεί ομόφωνα»