Επαρκείς ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων από τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την άποψη της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, από το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε, μετά από ένα μήνα διερεύνησης της υπόθεσης των γερμανικών υποβρυχίων.

Το Πόρισμά της η Προανακριτική Επιτροπή, που συνεδρίασε σήμερα – και θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα – θα το παραδώσει την ερχόμενη Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να καταθέσουν κοινό πόρισμα, που θα καταλογίζει στον πρώην υπουργό τα αδικήματα της δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κύκλοι της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής επέμειναν ότι έχουν στοιχειωθεί επαρκώς τα αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του πρώην υπουργού, ενώ αντέκρουσαν και τις χθεσινές καταγγελίες του περί πολιτικής του δίωξης με νομικό μανδύα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Βουλή δεν ασκεί πολιτικές διώξεις, κάτω από νομικό μανδύα, αλλά είναι υποχρεωμένη και με τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής επιτροπής, να αποκαλύψει τις παρανομίες από όπου και αν προέρχονται, που κρύβονται κάτω από μανδύες νομιμότητας».

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν, επίσης, ότι «για τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτων από την TORCASO, η Επιτροπή διαπιστώνει τυπολογία ξεπλύματος παράνομου χρήματος».

Όπως τόνιζαν, «εντύπωση τους προκάλεσε το γεγονός ότι η λογίστρια του κ. Τσοχατζόπουλου, όπως ο ίδιος έχει καταθέσει ότι είναι, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου εμφανίζεται να είναι εκπρόσωπος και της TORCASO και NOBILIS στην Ελλάδα».

Έκπληξη τους προκάλεσε, όπως έλεγαν, η αναφορά του κ. Τσοχατζόπουλου τόσο στην επιτροπή, όσο και στη δημόσια δήλωσή του, ότι το διαμέρισμα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου το αγόρασε μόνος του, με χρήματα από τα εισοδήματά του.

«Η ανακρίτρια θα κρίνει αν το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγοράστηκε μία και μόνη φορά και όλα τα υπόλοιπα έγιναν για να καλυφθούν οι διαδρομές μαύρου χρήματος. Για εμάς το σπίτι αγοράστηκε μία φορά», σημείωσαν.

Πρόσθεσαν δε, οι ίδιοι κύκλοι της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα που έκανε η ΜΟΚΑΣ Κύπρου (αντίστοιχη της ελληνικής αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος) ο ξάδερφος του κ. Τσοχατζόπουλου, Νικόλας Ζίγδας, εξακολουθεί και σήμερα να είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας που διαδέχτηκε την TORCASO, της MEDOW.