Εξαιρετικά αποκαλυπτικά για την κατάσταση που ζούμε σήμερα, για τα κίνητρα του πρωθυπουργού και για το πού οδηγείται η χώρα είναι τα όσα δηλώνει σε συνέντευξή του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης την 1η Δεκεμβρίου ίδρυσε την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, η οποία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, θεωρείται από τον γερμανικό Τύπο ως η «πλέον αξιόλογη και αξιόπιστη πολιτική παρουσία στη χώρα μας».
Μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής», ο Μ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ως στόχο του την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, «τον κύριο μοχλό της διεθνούς πολιτικής».

«Είναι ψευδές», λέει ο συνθέτης «ότι η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά το θύμα που κληρονόμησε τα οικονομικά μας χάλια και που πασχίζει, όμως δεν μπορεί να τα λύσει λόγω ανικανότητας». Θεωρεί ότι η σωστή άποψη είναι ότι «υπήρχαν μεν συσσωρευμένα χρέη όμως το χάος το δημιούργησε ηθελημένα η κυβέρνηση, η οποία με πρόσχημα το φάντασμα μιας πιθανής πτώχευσης μας έσυρε στο στόμα του λύκου: του ΔΝΤ και της Ευρώπης των τραπεζών».

Ο Μ.Θεοδωράκης πιστεύει ότι στην παρούσα φάση «δεν μπορεί να δοθεί λύση από κάποια πολιτική δύναμη» και προσθέτει ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν γόρδιο δεσμό, που δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με έναν τρόπο: με το σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Επεξηγώντας, ο συνθέτης λέει ότι υπάρχει ανάγκη για μια κυβέρνηση που «έχοντας πίσω της τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα τολμήσει να πει: ‘’δεν αναγνωρίζω καμία δέσμευση που έγινε πίσω από την πλάτη του λαού, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό-στρατιωτικό τομέα’’».

Ο Μ. Θεοδωράκης διαπιστώνει ότι ο λαός «παραμένει ουσιαστικά απαθής». Αυτό, κατά τη γνώμη του οφείλεται «στην έλλειψη σωστής ενημέρωσης, στον αρνητικό ρόλο σύσσωμης της αντιπολίτευσης και στην έλλειψη μιας πολιτικής δύναμης που θα του προσφέρει μια σαφή και ρεαλιστική πρόταση-λύση για την έξοδο από το αδιέξοδο».

Αναφερόμενος στο Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Μ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι προσφέρει αυτή τη λύση στον πολίτη, «με τη διαφορά» ότι το κίνημα υπάρχει και δρα «ουσιαστικά απομονωμένο από τη δυνατότητα να φθάσει η φωνή του στις πλατιές λαϊκές μάζες».