Μπορεί το βουλευτή και τέως υπουργό της Ν.Δ. με τις καταθέσεις 178 εκατ. ευρώ να μην τον βρήκαμε, όμως μια εξόχως ενδιαφέρουσα υπόθεση που αυτή τη στιγμή εξετάζει ειδικό κλιμάκιο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ ακριβώς για το ίδιο χρηματικό ποσό, φαίνεται πως θα μας απασχολήσει μελλοντικά.

Ο λόγος για τα 178 εκατ. ευρώ τα οποία φέρονται να έχουν διατεθεί αδιαφανώς μέσω βρετανικής off shore σε εκδηλώσεις για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης το 2008 στο «Πολιτιστικό Έτος Ελλάδος στο Πεκίνο».

Τη δραστηριότητα δηλαδή που αφορούσε την προβολή της χώρας μας στην κινεζική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του διαστήματος μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 – Σεπτεμβρίου 2008, λίγο πριν και στη διάρκεια των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από αξιόπιστες πηγές, ήδη το θέμα έχει φθάσει μέχρι την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε ενέργειες ανάδειξής του, καθώς και στο ΣΔΟΕ το οποίο αναζητεί τη διαδρομή των χρημάτων τα οποία βγήκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό όμως φαίνεται να μην έχουν διαχειριστεί από κάποιον φορέα του Δημοσίου ή την αρμόδια πρεσβεία στο Πεκίνο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως το newsbeast.gr σήμερα αποκαλύπτει, ο μίτος της Αριάδνης αναφορικά με τα 178 εκατ. ευρώ φαίνεται να οδηγεί τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές μέχρι το Χονκ Κονγκ και ειδικότερα σε off shore εταιρεία βρετανικών συμφερόντων. Η τελευταία, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις (αν και η έρευνα εξακολουθεί να συνεχίζεται), περιέργως φέρεται να διακίνησε τα παραπάνω χρήματα τα οποία είχαν αποδεσμευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για δράσεις ανάδειξης της χώρας μας στο Πεκίνο. Το ερευνητικό ενδιαφέρον των αρμοδίων στρέφεται σε Βρετανό επιχειρηματία με το επώνυμο Μπολτ ο οποίος και έχει ιδρύσει την εν λόγω εταιρεία στην ασιατική μεγαλούπολη και πιθανολογείται πως διαχειρίστηκε τα χρήματα αυτά για λογαριασμό της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως το ΣΔΟΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη διερευνήσει μυστικά τους λογαριασμούς 5 πρώην υπουργών της Ν.Δ., τριών εκ των οποίων τα ονόματα είχαν διαρρεύσει εδώ και ημέρες αναφορικά με την υπόθεση της ύπαρξης λογαριασμού 178 εκατ. ευρώ.

Ίδιο το ποσό με τον «βουλευτή-φάντασμα» των 178 εκατ. ευρώ

Το στοιχείο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι τόσο το γεγονός πως το ακριβές ποσό που διακινήθηκε για την προβολή της χώρας στην Κίνα φαίνεται να είναι το ίδιο με αυτό που όλο το πολιτικό σύστημα έψαχνε αναφορικά με έναν τέως υπουργό της Ν.Δ. καθώς και το ότι και αυτή τη φορά η Ν.Δ. αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου στο επίκεντρο.

Παράλληλα, μεγάλα ερωτηματικά εγείρονται για το κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί -στην περίπτωση που υπάρξει σύμπτωση ποσών και δράσεων από το ΣΔΟΕ- χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, off shore εταιρεία και μάλιστα με βρετανό διαχειριστή. Είναι δυνατό να ακολουθούνται τέτοιες πρακτικές και μια ολόκληρη κυβέρνηση να μην πραγματοποιεί μόνη της τις δράσεις δια της ευθείας διακρατικής οδού; Επίσης όπως μας αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, το μέγεθος και το ύφος των εκδηλώσεων που η χώρα μας πραγματοποίησε, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Βάσει έρευνας μας, οι σχετικές εκδηλώσεις αφορούσαν απλές πολιτιστικές ανταλλαγές, όπου Έλληνες τραγουδιστές μετέβησαν στην Κίνα, ενώ υπήρξε και περιορισμένος αριθμός εκθέσεων καλλιτεχνών και φορέων της επιχειρηματικότητας, όλες στεγασμένες σε δημόσιους κινεζικούς χώρους. Πως λοιπόν είναι δυνατό αυτή η διαδικασία που τελικά καν δεν ακούστηκε και δεν ωφέλησε τη χώρα μας να έχει φθάσει στο κόστος που θα έφθαναν οι Μεσογειακοί Αγώνες του Βόλου και που τελικά λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν πραγματοποιήθηκαν; Για το λόγο αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ζητήσουν την διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, όπου κι αν υπάρχουν.