Σε ευρύ ανασχηματισμό μετά το Πάσχα, ως τελευταίο χαρτί ενάντια στην κυβερνητική παραλυσία, έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», η εξέλιξη αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άμεσα, επόμενος σταθμός υπολογίζεται το φθινόπωρο, καθώς ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επιλέγει την υλοποίηση του Μνημονίου και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις εσωκομματικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Το κυρίαρχο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να συγκροτεί μια ομάδα «πιστών στο πρόγραμμα» στελεχών, όχι κατ’ ανάγκη μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υλοποιήσουν τις δύσκολες επιλογές που έχουν ανακοινωθεί χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Υπ’ αυτή την έννοια, φέρονται βασικοί υπουργοί ως υποψήφιοι προς απομάκρυνση ή μετακίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται να επιλέγει τη διατήρηση του Γ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του, έστω και υπό επιτήρηση. Και αυτό γιατί ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει αποφασίσει τη σύσταση υπουργείου Αποκρατικοποιήσεων ,αφενός, αφαιρώντας από τον υπουργό Οικονομικών σημαντικές αρμοδιότητες και αφετέρου, βάζοντας ένα επιπλέον δικό του «μάτι» στο οικονομικό επιτελείο, ψαλιδίζοντας τον κυρίαρχο ρόλο του Γ.Παπακωνσταντίνου.

Υπουργοί που πολλές φορές έχουν εκφράσει διαφωνία με κεντρικές επιλογές του Μνημονίου φέρονται προς την έξοδο, καθώς κριτήρια για τον κ. Παπανδρέου φέρονται να είναι η ενιαία γραμμή και η ελαχιστοποίηση των διαφωνιών.