«Από την αρχή της κρίσης σπεύσαμε στην Κύπρο για να βοηθήσουμε τους Κύπριους αδερφούς μας αλλά και τη Βουλγαρία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησής του με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Greek Energy: The New Era» που διοργανώνει το Bloomberg στην Αθήνα. «Ενθαρρύναμε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι προτεραιότητα», συμπλήρωσε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα στηρίζει την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αλλά δεν έχει υποστηριχθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Ιταλία και τη Γαλλία».
«Όχι, η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε καμία επιχείρηση στον πόλεμο και δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια διάθεση», τόνισε στο πλαίσιο της συζήτησης.
Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ, τόνισε: «Δεν θα εμπλακούμε σε καμία επιχείρηση όσο γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα και να απειλεί τους γείτονές του».

Για το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος, απάντησε: «Δεν έχω ιδέα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος. Αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα».
Σχετικά με το τι είναι αυτό που θα αποκλιμάκωνε την κρίση, ο πρωθυπουργός είπε: «Δυστυχώς έχουμε μακρά εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, αλλά η εμπειρία που έχουμε από τη διαχείριση της κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μας βοήθησε να δούμε τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων από την ΕΕ. Αναφέρομαι στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαμε σημαντικές επιδόσεις. Είμαστε αφοσιωμένοι στις ΑΠΕ, αλλά δεν είμαστε αρνητικοί και σε άλλες μορφές ενέργειας. Έχουμε επενδύσει στις ΑΠΕ, αλλά έχουμε και εναλλακτικά το φυσικό αέριο. Αυτό που καταφέραμε είναι και η εξαγωγή ενέργειας από την Ελλάδα. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας πολιτικής που οδηγεί στην αποκλιμάκωση των τιμών».
Ερωτηθείς αν εισερχόμαστε σε ενεργειακή κρίση απάντησε: «Αν μιλήσουμε με ειδικούς θα μας πουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Υπάρχει γεωπολιτικός αλλά και οικονομικός κίνδυνος», είπε και πρόσθεσε:
«Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να εξετάσουμε μέτρα για πλαφόν στην άνοδο των τιμών. Στην Ελλάδα είδαμε αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Υπάρχουν ζητήματα εφοδιασμού στην Ευρώπη και γι’ αυτό είδαμε άνοδο, θα κληθούμε να κάνουμε παρεμβάσεις για να διορθώσουμε και τα δομικά προβλήματα που έχει η ευρωπαϊκή αγορά.
Πρέπει να έχουμε έτοιμη την εργαλειοθήκη για να μην χαθεί χρόνος στην υλοποίηση».

«Η Ευρώπη δεν θα πάψει να είναι εισαγωγέας ενέργειας –δεν παράγουμε πολύ φυσικό αέριο ούτε πετρέλαιο–, επομένως ξέρουμε ότι μακροπρόθεσμα θα είναι ελλειμματική η παραγωγή της ενέργειας, πρέπει να επενδύσουμε σε ΑΠΕ, στην αποθήκευση ενδεχομένως και πυρηνική ενέργεια στο μέλλον.
Αν απαιτηθεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη βιομηχανία, αλλά θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Θα μπορούσαμε πάντως να έχουμε μια ρήτρα διαφυγής για υπερβολική φορολογία για να μην υπάρχει δημοσιονομικό κόστος.
Πρέπει να έχουμε έτοιμη την εργαλειοθήκη για να μη χαθεί χρόνος στην υλοποίηση.
Πολύ φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, αν κάτι πάει στραβά. Πρέπει να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες αλλά και αποτελεσματικές. Εμείς είμαστε υπέρ στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη των Ελλήνων, μόνο εκείνων που δυσκολεύονται πολύ.
Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Είμαι ανήσυχος αλλά μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις γιατί έχουμε υγιή και ισχυρή και δυνατή οικονομία και μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μπορούμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα για να μειώσουμε το χρέος. Το ΑΕΠ μας είναι διπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Αν δεν είχαμε ισχυρή οικονομία, δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε αλλά και να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις».

«Το 2025 είχαμε 17 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που πέρασαν από την Ελλάδα. Αξιοποιήσαμε τις υποδομές μας και αναβαθμίσαμε την θέση μας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας για την Αν. Μεσόγειο και έχουμε ενισχύσει τους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα βοηθάμε τις εταιρείες μας να επενδύσουν σε υποδομές».
Για την πυρηνική ενέργεια: «Είναι αναπόφευκτη για να φτάσουν στο net zero. Δεν μπορούμε χωρίς πυρηνική ενέργεια και δεν μιλώ για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη. Εγώ είπα ότι πρέπει να μελετήσουμε τις αναδυόμενες πυρηνικές τεχνολογίες, Πρέπει να διερευνήσουμε. Ακόμα συζητάμε».
«Είμαστε έτοιμοι για τη διασύνδεση της Κρήτης γιατί θα επιτρέψει στην Κρήτη να κάνει χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι μια μεγάλη προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο. Δίνεται μια έμφαση στην διασφάλιση ότι θα αυξηθούν οι διασυνδέσεις. Έχουμε με την Αφρική, με το Ισραήλ. Ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι κομβικός στο νέο τοπίο», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οι πληθωριστικές πιέσεις και η σωρευτική αύξηση τιμών είναι πηγή ανησυχίας. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θέλουμε να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα και οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στις δυσκολίες. Ήδη έχουμε θέσει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την αισχροκέρδεια. Ξαναλέω ότι οι παρεμβάσεις θα είναι σε βάση προσωρινή και στοχευμένη», τόνισε ακόμα.
«Μιλήσαμε για τον πληθωρισμό και τον ρόλο της ΕΚΤ. Εγώ δεν είμαι τραπεζίτης, αλλά, αν αυξήσει τα επιτόκια, θα είναι αργά και θα έχουμε πρόβλημα. Γι’ αυτό είμαι κάπως προσεκτικός σε αυτά που λέω», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε τη συζήτηση:
Για τις εκλογές είπε: «Θεωρώ ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, γιατί έχουμε συνέπεια. Άλλωστε όλες οι έρευνες είναι θετικές για την κυβέρνηση, αλλά εγώ δεν δίνω σημασία στις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα μου έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για το μέλλον και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν μόνο μέλημα να μας διώξουν από την εξουσία χωρίς να έχουν εναλλακτική».
«Το 2030 θεωρώ μια χρονιά ορόσημο και θέλω να πω στους συμπολίτες μου ότι θα είμαστε σε μια χώρα που θα έχει κάνει πραγματικά βήματα σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχω σαφές σχέδιο για την επόμενη θητεία μου και σας λέω ότι δεν υπάρχει άλλο εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Ως άνθρωπος που έχει αντιμετωπίσει κρίσεις είναι σημαντικό να έχουμε ασφάλεια και σταθερότητα».
Για τα social media: «Ήμουν ο πρώτος που έθεσα το ζήτημα πριν από 18 μήνες στον ΟΗΕ.
Υπάρχουν στοιχεία για τις αρνητικές συνέπειες. Θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό και θα θέσουμε ηλικιακό όριο. Αυτό συνάδει και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει να πούμε στις πλατφόρμες ότι δεν μπορούν να βγάζουν λεφτά εις βάρος των παιδιών μας. Ό,τι κάνουμε θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικό.
Πραγματικά θεωρώ ότι υπάρχει διεπιστημονική συναίνεση και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν αυτό άλλαζε και στις ΗΠΑ. Τα παιδιά μας χάνουν χρόνο».
«Πρώτα από όλα η ενιαία αγορά και η ανταγωνιστικότητα θα συζητηθούν και θέλουμε να έχουμε έλεγχο του ΑΙ και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με τους μεγάλους αμερικανικούς παίκτες. Για μένα η ψυχική υγεία των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας. Αν σκεφτώ την παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται κακή τη πίστη, βλέπω μια απειλή για τη δημοκρατία μας. Το 2027 θα έχουμε πολλές εκλογές και πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι για τα deep fakes. Πρέπει να υπάρχει σήμανση για το τι είναι αληθινό και τι όχι. Πρέπει να υπάρχει μια παγκόσμια συμμαχία κατά της παραπληροφόρησης», είπε καταληκτικά ο πρωθυπουργός.