Για τα όσα συνέβησαν το 2015 με τη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου μίλησε ο τότε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Μιλώντας στo iefimerida, ο πρώην πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αναφέρθηκε εκτενώς στην παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα που σύμφωνα με τον ίδιο άλλαξε το κλίμα στην διαπραγμάτευση. «Ζήτησα την παρέμβαση των ΗΠΑ. Υπήρξε επικοινωνία του Λευκού Οίκου με τον πρωθυπουργό και η δέσμευση από την πλευρά του Ομπάμα να μιλήσει με τον Ολάντ και να έρθει ένα κλιμάκιο Γάλλων για «να χτίσετε μια λύση που δεν θα είναι η λύση Σόιμπλε που είχε συμφωνήσει ο Βαρουφάκης». Έφυγε το αεροπλάνο του Ολάντ με διαπραγματευτές, ήρθαν στις Βρυξέλλες και συζήτησαν τη λύση. Ο Βαρουφάκης την έμαθε το πρωί της επομένης. Από την πίεση ο πρωθυπουργός είχε βγάλει και τον έρπη.
Υπήρξε η παρέμβαση Ομπάμα στον Ολαντ, έφερε το σχέδιο και εκεί ήταν το κομβικό σημείο να πειστεί το Eurogroup να αποδεχτεί το νέο γαλλικό σχέδιο. Αυτό είναι το δημοψήφισμα. Δεν θα πιέζονταν αλλιώς να αποσύρουν την πρόταση τη γερμανική».
Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «σοβαρή» τη στάση του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας όσο και της αείμνηστης προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά. «Από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπήρξε μια πολύ σοβαρή στάση, όπως και από τη Φώφη Γεννηματά. Όταν πέρασε το πρόγραμμα συζητήσαμε για εκλογές. Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές αμέσως. Είπε για 13 Σεπτεμβρίου, αλλά του είπα όχι γιατί είμαι προληπτικός. Και γι’ αυτό τις έκανε στις 20 Σεπτεμβρίου».
Μάλιστα, ο άλλοτε υπουργός ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνον να αρνείται και να δίνει τη μάχη αυτόνομα, κερδίζοντάς την τελικώς με την είσοδο στη Βουλή. «Επειδή τα πράγματα ήταν ρευστά, είχαν βουλευτές φύγει από μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου λέει αν θέλεις οι ΑΝΕΛ να μπουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Του είπα όχι. Θα δώσουμε τη μάχη μας και θα μπούμε στη Βουλή».
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος, σημείωσε πως όλες οι διαπραγματεύσεις έγιναν πίσω από την πλάτη του και πως ο ίδιος έμαθε γι’ αυτές μόνο όταν οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πλέον πολύ κοντά στις υπογραφές. «Αυτό που δεν περίμενα ήταν ότι έκανε κουβέντες με βουλευτές μου πίσω από την πλάτη μου, όπως ο Τέρενς Κουίκ, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης. Το «αναγκαίο κακό» με στεναχώρησε περισσότερο απ’ όλα γιατί αν δεν ήμουν εγώ δεν θα γινόταν πρωθυπουργός. Είχαμε όμως έντιμη συνεργασία με εξαίρεση τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν ανταλλάξαμε κακή κουβέντα».
Ερχόμενος στο σήμερα, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση στην Ελλάδα χωρίς εκλογές αλλά με μια κυβέρνηση «προθύμων» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που θα προωθούσε την ατζέντα Τραμπ. «Η ατζέντα Τραμπ μπορεί να γίνει αποδεκτή και από βουλευτές της ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις. Γιατί να μην γίνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει σε ευημερία. Ο πρωθυπουργός θα οριστεί από τις δυνάμεις που θα συμπράξουν. Είδα συνέντευξη του Γεωργιάδη σε αμερικανικό κανάλι, και του Πιερρακάκη και του Δένδια. Ο Χατζηδάκης είναι καθαρά Ευρωπαίος, δεν θα έκανε τίποτα χωρίς να εγκρίνουν οι Βρυξέλλες. Όταν θα φτάσουμε να κάνουμε αυτές τις κινήσεις, δεν θα παίρνουμε εντολές από τις Βρυξέλλες. Χωρίς όμως να έρθουμε σε σύγκρουση με την Ευρώπη».
Όσο για το τι θα προωθήσει μια τέτοια κυβέρνηση σημείωσε: «Αντι – woke ατζέντα. Το θέμα της μετανάστευσης, πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα. Διαμορφώνεται μια πολιτική φιλική προς αυτή την ατζέντα. Καλώς τα πήρε τα μέτρα για τη μετανάστευση η κυβέρνηση».
Ο πρώην πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε ακόμα ότι θα επέστρεφε στην πολιτική μόνο αν ο Αντώνης Σαμαράς έφτιαχνε κόμμα «για να εξαπατήσει και πάλι». «Ο μόνος λόγος που θα επέστρεφα στην πολιτική θα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς θα έκανε κόμμα για να εξαπατήσει και πάλι τον ελληνικό λαό. Τον Σαμαρά τον έζησα και το ’93 που ανέτρεψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έζησα και τώρα που είχε τη δυνατότητα να σταματήσει τον Παπανδρέου και γνωρίζω και πώς συμπεριφέρεται. Δεν μπορεί να είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει το καινούργιο» αναφέρει συγκεκριμένα.
Τέλος, για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή με νέο φορέα ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Εγώ έχω καλή σχέση με τον Τσίπρα και μιλάω, βρεθήκαμε στο Σούνιο στο σπίτι του. Εγώ του το είπα, ήταν λάθος που παραιτήθηκε μετά τις εκλογές του 2023 και δεν έκανε ένα άνοιγμα σε νέα παιδιά. Είχε κουραστεί από την πίεση από τις ομάδες, τον τσακίσανε, του βγάλανε την ψυχή. Θεωρώ ότι έπρεπε την κίνηση να την έχει κάνει από τότε.
Ήταν λάθος αυτό που έγινε στο Συνέδριο. Και ο Κασσελάκης και ο Φάμελλος να καλέσουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει το άνοιγμα προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Έχει κυβερνητική εμπειρία. Ο Τσίπρας είναι ο Καραμανλής της Αριστεράς, θα του ζητήσουν να γυρίσει αλλά θα είναι αργά. Εκτιμώ ότι και εκείνος βλέπει τη διαμόρφωση του χώρου του πολιτικού και περιμένει να κάνει μια κίνηση. Το λάθος δεν είναι του Τσίπρα είναι του ΣΥΡΙΖΑ».