Για τη μεγάλη επένδυση, ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ της Ιταλίας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους για νέα τρένα και αμαξοστάσια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τη Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα:

«Σε ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια και την πολύ ζεστή φιλοξενία. Ηταν μια πραγματική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας με πολύ μεράκι και να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα μείζονα ζητήματα. Μετανάστευση, ασφάλεια, ενέργεια, κλιματική κρίση. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λογω γεωγραφίας αλλα μοιραζόμαστε και πολιτιστικούς δεσμούς.

Καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη σχέση σε ένα κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας. Το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε υποδηλώνουν την ανάγκη να συνεδριάζουμε πολύ πιο τακτικά. Αντανακλούν την κοινή μας βούληση να συνεργαζόμαστε σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Για έναν ολόκληρο χρόνο Ελλάδα και Ιταλία θα καθορίσουν την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ηλεκτρική διασύνδεση με την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΤΕΡΝΑ θέλουμε να αυξήσουμε την ισχύ στα 1500 μεγαβάτ. Η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας και μια τέτοια διασύνδεση θα είναι προς όφελος των δύο χωρών.

Η δεύτερη συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για εμάς και είναι αυτή που υπογράφηκε μεταξύ της ιταλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων και του μεταφορών και είναι επανεκκίνηση της σχέσης που οικοδομούμε και δοκιμάστηκε υπό την σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας.

Είναι πολύ σημαντική γιατί η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στις υποδομές και η ιταλική πλευρά θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για νέα τρένα και αμαξοστάσια για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο των ιταλικών.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε την συμφωνία χωρίς την προσωπική στήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού και την ευχαριστώ προσωπικά.

Συζητήσαμε για τις οικονομικές σχέσεις το διμερές εμπόριο έχουμε 12 δις διμερές εμπόριο δεν το λέει κανείς και λίγο αλλά μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα και υπάρχουν και άλλες πτυχές για συνεργασία όπως αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και η Ιταλία της κοιλότητες για αποθήκευση. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές σχέσεις δεν είναι ίδιες από αυτές που ήταν πριν από 10 χρόνια. Ο Νότος ήταν τότε πηγή προβλημάτων και τώρα αναπτύσσεται ταχύτερα.

Μιλήσαμε για την Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και όλοι οι εμπλεκόμενοι να σέβονται το διεθνές δίκαιο και εκφράσαμε τον αποτροπιασμό μας για τις σφαγές αμάχων την Συρία αλλά και την Λιβύη την ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών. Στα ευρωπαϊκά συμβούλια δεν μιλάμε πια για δευτερογενείς ροές αλλά να επιλέγουμε εμείς ποιοι περνούν τα σύνορά μας. Έχουμε επίσης πολιτική υποδοχής νόμιμων μεταναστών. Μιλήσαμε για την Ουκρανία και ταυτιζόμαστε απόλυτα στην ανάγκη να πάμε σε μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην ελληνοιταλική αμυντική συνεργασία. Το να έχουμε απλά διευκολύνσεις ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο δεν δίνει από μόνο του την λύση στην κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση. Πρέπει να συζητηθεί σοβαρά ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα υποστηρίξει έργα ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος. Από την στιγμή που τα έργα θα έχουν ευρωπαϊκό ενδιαφέρον θα πρέπει να συζητήσουμε ένα ευρωπαϊκό εργαλείο.

Είναι κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της Ένωσης. Η ευρωπαϊκή άμυνα και η στρατηγική μας αυτονομία δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις Πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Συμμεριζόμαστε και την άποψη ότι η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία αι απαραίτητη και προσβλέπουμε στην αμοιβαία ωφέλιμη και θέλουμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο και οι στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι βαθιές. Τιμούμε την στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Οι δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζόρτζια Μελόνι:

Συμφωνία για Θέματα Εναέριας Αστυνόμευσης

Συμφωνία για Θέματα Εναέριας Αστυνόμευσης (Air Policing), σχετικά με την αντιμετώπιση εναέριων μη στρατιωτικών απειλών, υπέγραψαν, σήμερα, στη Ρώμη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο Ιταλός ομόλογός του Γκουίντο Κροσέτο.

Με ανάρτηση στο Χ ο κ. Δένδιας αναφέρει σχετικά με τη συμφωνία ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό κείμενο που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή αμυντική μας συνεργασία».

Εντωμεταξύ, με μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, συνεδριάζει αυτή την ώρα στη Ρώμη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται από 8 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση που είχαν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι βρέθηκαν στο επίκεντρο το εμπόριο και οι επενδύσεις, η διαχείριση του μεταναστευτικού, το ενεργειακό, καθώς και το κρίσιμο ζήτημα των υποδομών, όπως ο σιδηρόδρομος και η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με την Hellenic Train.

Κατά τη διάρκεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, σύμφωνα με τον απεσταλμένο τους ΕΡΤNews Δημήτρη Γκάτσιο, έχει δοθεί έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, κυρίως στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκονται εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια και συνδεσιμότητα.

Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας, Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Τσάφο.

Συνάντηση Μερτς – Μητσοτάκη αύριο στο Βερολίνο

Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και θέματα διεθνούς πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν αύριο στο Βερολίνο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μεγάλη κατανόηση» θα βρει ο πρωθυπουργός στο θέμα της μετανάστευσης, τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφαν Κορνέλιους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει (στις 13:00 ώρα Ελλάδος) δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 14:30 (ώρα Ελλάδος).

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το μεταναστευτικό θα απασχολήσει τις αυριανές συνομιλίες, ο κ. Κορνέλιους δήλωσε ότι «το θέμα της μετανάστευσης θα παίξει πιθανόν ρόλο σε όλες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμμάχους και φίλους, άρα και στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη», για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι γενικά, τις τελευταίες ημέρες κάναμε πολλά στην επικοινωνία μας με τους Ευρωπαίους γείτονες για το θέμα της μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο καγκελάριος στις συνομιλίες του πάντα αναφερόταν στο θέμα, έτσι λοιπόν θα είναι και στις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ερωτώμενος εάν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να περιμένει «μεγαλύτερη κατανόηση» από τον κ. Μερτς, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Στέφαν Κορνέλιους εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση» και τόνισε ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για την μετανάστευση και όπως το κατέστησε δυνατό η επικοινωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης» μαζί τους.