Ο νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, χωρίς εξαιρέσεις, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ντόλιος δεν αφήνει κανένα περιθώριο εξαίρεσης, ούτε στη Βουλή των Ελλήνων, ούτε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε και στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ως προς το ερώτημα του κ. Παπαδημούλη αν – τηρώντας το γενικό κανόνα ένα προς πέντε για το σύνολο του στενού δημόσιου τομέα – υπάρχουν τομείς που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, όπως π.χ. είναι η Υγεία και η εκπαίδευση, ο υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Με βάση αυτή την απόφαση, θα καθορίζονται οι προτεραιότητες και τα κριτήρια και πολύ σύντομα θα γίνει ο προγραμματισμός των αναγκών από όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία θα κατανέμονται στους φορείς, ο αριθμός και οι ειδικότητες του υπό πρόσληψη προσωπικού.

Αναφορικά με τα κριτήρια που θα ισχύσουν, ο υφυπουργός ανέφερε πως δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα τα οποία εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ, από παλαιότερες προκηρύξεις και τις ανάγκες καίριων τομέων, όπως η Υγεία και η Παιδεία και τις ανάγκες εξυπηρέτησης των προτεραιοτήτων αυτής της περιόδου -που εκ των πραγμάτων υπάρχουν- όσον αφορά στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα γίνουν.

Σε ό,τι αφορά στο καθεστώς προσλήψεων στο οποίο υπάγεται η Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Ντόλιος επανέλαβε ότι έχει ενταχθεί και στο νόμο του ΑΣΕΠ, αλλά και στον κανόνα ένα προς πέντε. Πρόσθεσε, τέλος, ότι δεν μπορεί να μην περιλαμβάνονται οι προσλήψεις που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος, εφόσον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εφόσον με σαφήνεια περιγράφονται οι φορείς που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, ο αριθμός των αποχωρησάντων από το στενό Δημόσιο τομέα το 2010 είναι 46.000 κι εκείνων που αποχώρησαν από διάφορα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, φτάνει τις 6.000.