Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Είμαστε δυο εβδομάδες προ των ευρωεκλογών και σήμερα, όπως σας είχα υποσχεθεί θα έχω πληροφορίες για πτυχές των δημοσκοπήσεων που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά μόνο σε μυημένους. Θα ξεκινήσω με την επισήμανση ότι μην θεωρείτε τίποτα δεδομένα το βράδυ των εκλογών. Οι εκπλήξεις παραμονεύουν.

Ο κατακερματισμός

Θα ξεκινήσω με αυτό: Στις ευρωεκλογές του 2019 τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν 21%. Επειδή δεν υπάρχει σκληρό διακύβευμα εκφράζεται η εκτίμηση ότι μπορεί να έχουμε ανατροπή των συσχετισμών με ενίσχυση των πολύ μικρών κομμάτων. Παράλληλα μου επεσήμαναν ότι φαίνεται πως οι προτεραιότητες των πολιτών είναι άλλες σε σχέση με αυτές που θέτουν τα πολιτικά κόμματα στη δημόσια συζήτηση. Σε συνδυασμό με την αδιαφορία που υπάρχει για αυτές τις κάλπες, η μετρήσιμη αποχή αυτή τη στιγμή αγγίζει το 50%, ενδέχεται να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα – ειδικά από τη μέση και κάτω.

Τι δείχνουν τα ποσοστά

Πάμε και στο μείζον που είναι τα ποσοστά. Εκεί δεν έχουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η ΝΔ έως χθες το απόγευμα ήταν στον αστερισμό του 33% – και δεν μου απέκλεισαν να προσεγγίσει και το 34%. Ο ΣΎΡΙΖΑ κινείται στη ζώνη του 15-16% αλλά υπάρχει ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον. Μου είπαν πως ο Στέφανος Κασσελάκης επί της ουσίας μεταλλάσσει το ΣΥΡΙΖΑ εν κίνηση και αυτό από μόνο του αλλάζει και το κοινό. Αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να τον φθάσει στο 17-20% αλλά μιλάνε για απολιτίκ κοινό που κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα ψηφίσει διότι δεν έχει ταύτιση με αυτό που ονομάζεται εκλογική διαδικασία και πολιτική συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ παλεύει εκεί στο 12-13%. Ακολουθεί το ξεφούσκωμα της Ελληνικής Λύσης, το -σταθερό ό,τι κι αν γίνει- ΚΚΕ, Νίκη και Πλεύση (εδώ μπορεί να έχουμε αρνητική έκπληξη για την Ζωή Κωνσταντοπούλου). Και κάπως έτσι συμπληρώνεται το παζλ. Δεν πείθει η Νέα Αριστερά, κερδίζουν ψήφους οι Δημοκράτες αλλά μάλλον δεν θα προλάβουν. Ανάλογη η εικόνα και για την Φωνή Λογικής.

Στόχος είναι ο Αλέξης

Οι συνεχείς αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη, στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Σήκωσα, λοιπόν, το τηλέφωνο και ρώτησα την πηγή μου: «Ποιος είναι ο στόχος». «Στόχος» σωστή λέξη μου απάντησε ο άνθρωπός μου και προσέθεσε: «ο Αλέξης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει πίσω όσους «έχασε» ο Τσίπρας, για να δείξει ότι κάνει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερό. Τώρα που έφυγε η συστημική Νέα Αριστερά δεν αποκλείεται μέχρι και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να απευθυνθεί. Βέβαια, ο Λαφαζάνης δεν είναι σταρ όπως ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου και ο Κασσελάκης το εκτιμά το σταριλίκι.

Η εκτίμηση στους παπανδρεϊκούς

«Και ποιους εννοούσε ο πρόεδρος όταν είπε πως έχει θετική άποψη για στελέχη του ΠΑΣΟΚ» ρώτησα στη συνέχεια. «Τους παπανδρεϊκούς» μου απάντησε και πάλι χωρίς περιστροφές ο συνομιλητής μου. Και με υποψίασε. «Γιατί μου τα λες φόρα παρτίδα» του είπα. «Γιατί η δημοσιότητα είναι τμήμα της στρατηγικής» επισήμανε. Το λες και… μπαλίτσα αυτό.

Τι πραγματικά τον ενδιαφέρει

Αλλά, δεν έμεινα σε μία πηγή. Τηλεφώνησα και σε έναν φίλο δημοσκόπο. «Στόχος του Κασσελάκη είναι να αποδυναμώσει το ΠΑΣΟΚ» ήταν η δική του εκδοχή. «Στηρίζει Γιάνη και Ζωή γιατί θέλει να ενισχύσει την αντισυστημική ψήφο και είδε στις μετρήσεις ότι υπάρχει μια μικρή διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς μικρότερα κόμματα» μου εξήγησε. Έχει μία λογική η θέση του. Ο Κασσελάκης ενδιαφέρεται για τη διαφορά με τον Νίκο και όχι για το πόσοι μικροί θα μπουν στην Ευρωβουλή.

Δίδυμο από τα παλιά

Πέρασα χθες μια βόλτα από το κέντρο και πέτυχα μπροστά μου ένα «δίδυμο» από τα παλιά. Σε γνωστό καφέ λοιπόν του Κολωνακίου το οποίο έχει όνομα «αριθμούς» πέτυχα τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Κοντονή, με τον ισχυρό άνθρωπο της κυβέρνησης Τσίπρα, Σπύρο Σαγιά ο οποίος ήταν, έστω και για λίγο, ήταν Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης – υπεύθυνος δηλαδή για όλο το κυβερνητικό νομοθετικό έργο. Για τους «παροικούντες της Ιερουσαλήμ» ο Σαγιάς είναι ο άνθρωπος της επιχειρηματικής ελίτ, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα ως δικηγόρος στις αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ, του Ελληνικού, του ΟΛΠ, εσχάτως και ως δικηγόρο της COSCO. Τι συζήτησαν λοιπόν; Συγκράτησα δύο πράγματα. Ότι και οι δύο θα ψηφίσουν Κασσελάκη και ότι βλέπουν τον Στέφανο κοντά στο 20%.

Η κόντρα Καμμένου με το ΠΑΣΟΚ

Η… ενασχόληση του πρώην πολιτικού και προέδρου του πρώην πολιτικού φορέα ΑΝ.ΕΛ, Πάνου Καμμένου με το ΠΑΣΟΚ θα έλεγα ότι κρατάει χρόνια. Οι περισσότεροι ίσως θα έχουν ξεχάσει το «ξέσπασμα» του Π. Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει δημόσια για δήθεν εμπλοκή της οικογένειας Παπανδρέου σε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), με αποτέλεσμα να επωφεληθεί από τη χρεοκοπία της χώρας. Αυτό είχε ως συνέπεια να πληρώσει στον Αντρίκο Παπανδρέου αποζημίωση, μετά από αγωγές της οικογένειας. Τώρα όμως ήρθε να προστεθεί ένα καινούργιο επεισόδιο σε αυτή τη σχέση που λέγεται Καμμένος – ΠΑΣΟΚ. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ένα post «γρίφο» επέρριψε ευθύνες στον Ανδρουλάκη για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μαθαίνω ότι εκτός από το εξώδικο που τον προειδοποίησε, έχει την άποψη ότι πίσω από όλο αυτό το κατασκεύασμα κρύβεται πρώην ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης. Για να δούμε αν θα συνεχιστεί η κόντρα και με ποιους τρόπους.

Κουίζ 1

Τι σκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ανασχηματισμό; Μου είπε καλή πηγή ότι δεν το βλέπει και πολύ πιθανό το σενάριο να κάνει αλλαγές μετά τις ευρωεκλογές αμέσως. Πιο λογικό σενάριο για μετά το καλοκαίρι πριν τη ΔΕΘ.

Κουίζ 2

Ποιος πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει παρέμβαση μετά τις ευρωεκλογές; Μου είπαν για τον Αλέξη Τσίπρα και η αναφορά του θα έχει σαφή αιχμή για όσα πρέπει να γίνουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Εξάλλου και με μέτρηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας είναι μακράν ο πρώτος στις προτιμήσεις για την ηγεσία ενός ευρύτερου προοδευτικού σχήματος.

Κουίζ 3

Ποιος πρώην υπουργός από τη ΝΔ ετοιμάζεται να έχει πιο κεντρικό ρόλο μετά τις ευρωεκλογές σε επιτελείο πολιτικού αρχηγού; Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και για την ακρίβεια του Στ. Κασσελάκη.

Κουίζ 4

Ποια πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε προ ημερών στο τραπέζι του Νίκου Ανδρουλάκη στη Λάρισα; Η Άννα Διαμαντοπούλου αλλά δεν προσκλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η πρόσκληση έγινε από τον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Νικόλα Σμιτ. Και όπως έμαθα δεν είπαν κάτι ουσιαστικό με τον Ν. Ανδρουλάκη.

«Κλείδωσε» η Γιάμαλη στο Mega

Από την αρχή της φετινής τηλεοπτικής σεζόν το όνομά της ακούστηκε έντονα για τον ΣΚΑΪ. Αναφέρομαι στη γνωστή δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη για την οποία πολλοί ξενυχτούν μπροστά από το γυαλί. Η εκπομπή της άφησε το δικό της αποτύπωμα στις μεταμεσονύκτιες εκπομπές ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είχε φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς εχθρούς. Και επειδή διάβασα χθες ότι «κλειδώνει» στο Mega σας λέω λοιπόν, ότι ναι, «έχει κλειδώσει». Σας ενημερώνω ότι η εκπομπή της προσανατολίζεται να είναι μεσημεριανή και Σαββατοκύριακα ενώ θα έχει και κοινωνικό χαρακτήρα. Εμείς να της ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Όταν ο Μασούτης «κυνήγησε» τα Bazaar

Ακούω και μαθαίνω ότι κάποια στιγμή ο Μασούτης προσπάθησε να εξαγοράσει τα Bazaar, κάνοντας μάλιστα και πρόταση στον ιδιοκτήτη τους, Γιώργο Βερούκα. Ο Βερούκας, ένας άνθρωπος που επί πολλά χρόνια είχε επιτελικό ρόλο αλλά δεν ήταν πρώτης γραμμής όπως ο πρόωρα χαμένος, αδερφός του, Δήμος, έχει βρεθεί ξαφνικά με μία σειρά από σοβαρές ευθύνες και πολλαπλά καθήκοντα να τον βαραίνουν. Εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς ότι σε δεδομένες συνθήκες θα μπορούσε να πουλήσει τα σούπερ μάρκετ Bazaar. Η ώρα φάνηκε πως δεν είχε έρθει ακόμα, ωστόσο πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα δεν αποκλείει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μελλοντικά. Πάντως, ο Γιώργος Βερούκα, μετά τον θάνατο του Δήμου, αποφάσισε να αποκτήσει και το ποσοστό του τρίτου αδερφού, ο οποίος δεν ασχολείτο ενεργά. Επομένως μένει να φανούν οι αντοχές μίας επιχείρησης όπως η συγκεκριμένη μέσα στο χρόνο, η οποία κάνει τζίρο κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο εμφανίζει σταθερότητα χωρίς σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Ο Μητσοτάκης, η Mondelez και το κοινό βήμα στην Κομισιόν

Λέγεται πως η Ελλάδα και άλλες επτά χώρες της ΕΕ, δηλαδή οι Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία, έκαναν ένα είδος διαβήματος δια επιχειρημάτων όλες μαζί την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες. Σκοπός της παρέμβασης που έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης Μητσοτάκη για προσφυγή στην Κομισιόν και την φον ντερ Λάιεν, είναι να γίνουνπαρεμβάσεις στο Ενωσιακό Δίκαιο ώστε να αυστηροποιηθούν οι όροι ή ακόμα και να καταργηθεί το μέτρο των «Γεωγραφικών Περιορισμών Εφοδιασμού». Αφορμή ή μάλλον σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι φαίνεται ότι αποτέλεσε το πρόστιμο των 337 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στην Mondelez Internationalαπό την Επιτροπή. Και όπως με πληροφορούν έπεται συνέχεια, καθότι το πράγμα φαίνεται να ξεφεύγει πλέον από τα στενά ελληνικά όρια.

Η Apivita μετά τον Κουτσιανά

Σας θυμίζω ότι την Apivita που ίδρυσε πριν από αρκετά χρόνια το ελληνικό δίδυμο φαρμακοποιών, Νίκος και Νίκη Κουτσιανά πουλήθηκε στην πολυεθνική επιχείρηση με έδρα την Ισπανία, Puig. Η πορεία της φαίνεται ότι είναι ανοδική. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα της εταιρείας που έχει εργοστάσιο στην Αττική για την παραγωγή των γνωστών καλλυντικών. Το 2023, ο τζίρος της έφτασε σε ποσό που αποτελεί ρεκόρ στη διαδρομή της, δηλαδή στα 57,9 εκατ. ευρώ με αύξηση 14% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2022. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε τον αρχικό στόχο και προήλθε από την βελτιωμένη εγχώρια απόδοση καθώς και από ενίσχυση σε νέες αγορές. Η διαδρομή συνεχίζεται καθώς η Apivita έχει βάλει στόχο να μπει σε νέες χώρες του εξωτερικού όπως Τσεχία, Σερβία, Βραζιλία, Κίνα, Ουγγαρία, Γαλλία, Χιλή. Αποτελώντας πλέον μία διεθνοποιημένη εταιρεία που ξεκίνησε από χαμηλά, παράγοντας μαύρο σαπούνι από πρόπολη, που ήταν νομίζω το πρώτο της προϊόν, για να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα.

Επιστρέφουν οι Καταριανοί στην Ελλάδα

Στη χώρα μας θα βρίσκεται τη Δευτέρα για επαφές σε επίπεδο κορυφής, ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, του Κατάρ, συνοδευόμενος από επιχειρηματίες. Επιδίωξη είναι να γίνουν συμπράξεις στο επιχειρηματικό πεδίο και επενδύσεις στην Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι ο προηγούμενος σεΐχης Χαμάν μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι είχε προσπαθήσει και αυτός να κάνει κινήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μία από αυτές ήταν η περίφημη περίπτωση της απόκτησης του νησιού Οξυά κοντά στη Ζάκυνθο. Τον Απρίλιο του 2012 μία είδηση έκανε τα τηλέφωνα να χτυπήσουν παρατεταμένα στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ένα μικρό ελληνικό νησί, η Οξυά, δυτικά του Μεσολογγίου, πουλήθηκε τότε στον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, με τίμημα 5.600.000 ευρώ. Η είδηση γινόταν γνωστή με καθυστέρηση ενός μήνα, καθώς το προσύμφωνο για την πώληση του νησιού είχε ήδη υπογραφεί στις αρχές Μαρτίου υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας. Μία επένδυση που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν έγινε ποτέ. Αυτή τη φορά η επιστροφή σηματοδοτείται με νέες προοπτικές και προθέσεις επένδυσης των Καταριανών στην Ελλάδα. Μένει να φανεί εάν και αυτή τη φορά θα μείνουν στα χαρτιά.

ΔΕΗ: Ξεχωριστή δραστηριότητα οι τηλεπικοινωνίες

Την απόφαση να εισφέρει το σύνολο του τηλεπικοινωνιακού κλάδου της χονδρικής στην ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες, Fibergrid, έλαβε η ΔΕΗ. Κίνηση που δείχνει τη στόχευση που έχει ο όμιλος να ενισχύσει τον συγκεκριμένο κλάδο, ενισχύοντάς τον ακόμα περισσότερο. Άλλωστε έχει επανειλημμένα αναφερθεί ότι ο όμιλος επενδύει πολλά στις τηλεπικοινωνίες. Σας θυμίζω ότι η ΔΕΗ Fibergrid αποτελεί το φιλόδοξο σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ για τη δημιουργία ενός νέου παρόχου, που θα διαθέτει υψηλής ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσίες Fiber-To-The-Home (FTTH), αποκλειστικά σε πελάτες χονδρικής εμπορίας στην Ελλάδα. Με τη συνολική επένδυση του έργου να εκτιμάται στα 900 εκατομμύρια ευρώ έχει βάλει στόχο την κάλυψη 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα.