«Κίτρινη κάρτα» στον Θόδωρο Πάγκαλο για τις δηλώσεις του περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους έδειξε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός. Στην εισήγησή του προς τους υπουργούς του, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» «κακόβουλο» και επέστησε την προσοχή των στελεχών του, λέγοντας ότι «μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα ως χώρα».

Και ζήτησε από όλους «να είμαστε προσεκτικοί, προσεκτικότατοι στο τι λέμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα δανειοδότησής μας. Και θα ήθελα γι’ αυτά να ακολουθείτε επακριβώς ό,τι λέει ο υπουργός Οικονομικών ή τις δικές μου δηλώσεις, αλλιώς, παρότι μπορεί να είναι όλα συζητήσιμα, μπορεί να παρεξηγηθούν», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «ιστορική αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας» και επεσήμανε ότι «αυτές τις αλλαγές, παρότι τις συζητούσαμε στο παρελθόν, δεν τις είχαμε τολμήσει. Τολμάμε σήμερα. Προχωράμε, σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας και του πολίτη. Και αυτές τις αλλαγές, δεν μας τις έχει επιβάλλει κανένας τρίτος.

Ήταν στο πρόγραμμά μας, εδώ και αρκετά χρόνια. Δεσμευθήκαμε γι’ αυτά προεκλογικά. Είναι στο συμβόλαιό μας με τον ελληνικό λαό. Είναι δείγμα του είδους των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα, αλλά και των προτεραιοτήτων που βάζουμε για τη φετινή χρονιά. Μετά τα δύσκολα και επώδυνα μέτρα του 2010 για να αντιμετωπίσουμε τον άμεσο κίνδυνο, ρίχνουμε το βάρος μας στα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση, βεβαίως, στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, όπως είναι αυτά τα δύο σημαντικά θέματα», ανέφερε.