Σε πλήρη αποκλεισμό όλων των Ρώσων αξιωματούχων από τις επίσημες επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου προχωρά η ελληνική κυβέρνηση ως μια ακόμη μορφή αντίδρασης έναντι του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Μάλιστα ο ίδιος αποκλεισμός θα ισχύσει και για τους εκπροσώπους της Λευκορωσίας η οποία λειτουργεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως «δορυφόρος» της Μόσχας στις επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου.

Ειδικότερα, με επείγον έγγραφό της, η Α5 Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών (που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τις χώρες του Καυκάσου, του Εύξεινου Πόντου και της Κεντρικής Ασίας), ζητάει απ’ όλες τις ελληνικές διπλωματικές και έμμισθες προξενικές αρχές ανά τον κόσμο, καθώς επίσης και από τα υπαγόμενα σε αυτές Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας, Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Άμισθες προξενικές αρχές να μην στείλουν προσκλήσεις στους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται επί λέξει: «Ενόψει της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου παρακαλείσθε όπως σε εκδηλώσεις σας δεν αποστείλετε προσκλήσεις σε εκπροσώπους των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών Ρωσίας και Λευκορωσίας».   

Πληροφορίες του Newsbeast αναφέρουν πως η σχετική εντολή δόθηκε προς την Α5 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ, από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος εννοείται πως βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου για την κίνηση αυτή.

Θυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν η Ρωσία όχι μόνο συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά κατείχε και εξέχουσα θέση, καθώς ήταν μια από τις Μεγάλες Δυνάμεις που συνέβαλλαν στον Αγώνα για Ανεξαρτησία μαζί με την Αγγλία και τη Γαλλία.

Μάλιστα κατά την επέτειο των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης, στις 25Μαρτίου 2021 (περίπου έναν χρόνο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία δηλαδή), ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν να έρθει στην Αθήνα και να παραστεί στους εορτασμούς. Μάλιστα τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε εξάρει τη συμβολή των Ρώσων στον Αγώνα για την εθνική μας ανεξαρτησία, υπήρχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κώστας Μπακογιάννης που είχε απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.