Αποφασισμένη να υπερασπιστεί μέχρι τέλους το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και να καταδείξει την υποκρισία -όπως τονίζει- του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, δεν αποκλίνει από τον βασικό στόχο που είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Η ρητορική του Μαξίμου πλέον έχει ως στόχο να αποδομήσει πλήρως το ΠΑΣΟΚ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να το αποκαλεί «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Όλες οι συγκρούσεις έχουν να κάνουν με την πρόκληση των ευρωεκλογών και γι’ αυτόν τον λόγο το γαλάζιο επιτελείο έχει στοχεύσει κυρίως το κόμμα το οποίο δημοσκοπικά φαίνεται εδώ και καιρό να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Θεωρούν, επίσης, ότι η αλλαγή στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει αναταράξεις και στο εσωτερικό του κόμματός του, με πολλούς βουλευτές να μην επιθυμούν να ακολουθήσουν το «όχι» του προέδρου τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και στις 8 Μαρτίου, ημέρα ψήφισης του νόμου, ίσως, επισημαίνουν, και να κριθεί η συνοχή του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που ζητούν από τα στελέχη τους στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να βγουν και να υπερασπιστούν αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει επί τα βελτίω την εικόνα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας και να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο από όσα, όπως σημειώνουν, προσχηματικά προβάλλει ως αντεπιχειρήματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Όλα όσα υποστηρίζει ο κ. Ανδρουλάκης ή θέτει ως όρους για να αλλάξει στάση έχουν προβλεφθεί ήδη», έλεγε με νόημα κυβερνητικός παράγοντας. Όπως επισημαίνει μάλιστα, αν το δει κανείς αναλογικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο το 70% των άρθρων αφορούν την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Καταλογίζουν, επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη ότι όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτελούν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Νέα καμπάνια του Νίκου Ανδρουλάκη για τη στέγαση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα απαρίθμησε μια σειρά από προβλέψεις του νομοσχεδίου λέγοντας ότι:

  • Α) δημιουργούνται κοινά προγράμματα ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Β) Θεσμοθετούνται αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, με τη δυνατότητα αναστολής της άδειας από την ΕΘΑΑΕ, την αρμόδια αρχή αξιολόγησής τους.
  • Γ) Υπάρχει μέριμνα για προσλήψεις ανά μία αποχώρηση, σε διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό.

Από τα κυβερνητικά πυρά, όμως, δεν γλίτωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο άνθρωπος που σύμφωνα με το Μαξίμου σπούδασε στο εξωτερικό και εμπιστεύθηκε τα ξένα πανεπιστήμια, αλλά απαγορεύει στα ελληνόπουλα να έχουν αυτή την ευκαιρία στην ίδια τους τη χώρα.

«Θα προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα, γιατί δεν μπορούμε άλλο να πηγαίνουμε και να λέμε σε έναν έλληνα φοιτητή “αν έχεις λεφτά”, όπως είπε χθες ο κ. Κασσελάκης, “μπορείς να πας στη Σορβόννη”», δήλωνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.