«Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα έρθουν προς κύρωση σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική πολιτεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κύρωση των μνημονίων συναρτάται από την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Το μέλος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πλέον αποτελεί δεσμευτικό, υπερνομοθετικό κείμενο. Ωστόσο οι γείτονές μας δεν έχουν εκπληρώσει ακόμη βασικά σημεία της Συμφωνίας όπως η προσαρμογή των ταξιδιωτικών της εγγράφων στην νέα Συνταγματική της ονομασία.

«Για να υπάρξει εξέλιξη και να ολοκληρωθεί σε όλα τα κεφάλαια η Συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις και οι αιρεσιμότητες που είχαν προβλεφθεί από την ίδια την Συμφωνία. Για την προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα είχε προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος 5 ετών. Η γειτονική χώρα είχε τον χρόνο να κάνει τις αλλαγές αλλά έως σήμερα δεν έχουν συντελεστεί, – όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης – αλλά με γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα της γειτονικής χώρας. Είναι δική μας υποχρέωση να παρακολουθούν την πιστή εφαρμογή και όταν βλέπουμε να υπάρχουν ζητήματα να προχωρούμε στις νόμιμες ενέργειες» είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας ότι κεντρική επιθυμία της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.

«Συνεχίζουμε να είμαστε πιστοί στην ευρωπαϊκή επιλογή των δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένων και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η επιλογή αυτή κρίνεται και από την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως κρίνεται και από την αρχή των επιδόσεων της χώρας σε σχέση με ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε.