Ψηφίζεται στη Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και του υφυπουργού, Γιάννη Μπούγα, και φέρνει αλλαγές στην έκτιση της ποινής για την αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, ενώ περιλαμβάνει και διατάξεις με στόχο την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Γιώργος Φλωρίδης δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου ανέφερε πως υπηρετεί τα δικαιώματα των θυμάτων σημειώνοντας, παράλληλα, ότι το ποινικό πλαίσιο που το 2019 όρισε ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ατιμωρησία. Μάλιστα, ο υπουργός άφησε αιχμές για μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής εκείνης της περιόδου υποστηρίζοντας ότι νομοθέτησαν για να ευνοηθούν οι τότε πελάτες τους.

Ο υπουργός δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «θυματοκεντρικό» νομοσχέδιο, τονίζοντας πως οι μικρομεσαίοι εγκληματίες θα μπαίνουν φυλακή «για το τίποτε», ενώ οι δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποιούν καθολική αποχή.

Σηκώνοντας το… γάντι ο υπουργός και απαντώντας στις αιτιάσεις, εξήγησε πως «όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των θυμάτων μιλάμε για τα δικαιώματα της ίδιας της κοινωνίας που δεν θέλει να την κλέβουν και να βιάζουν τα παιδιά της. Να βιάζουν τα παιδιά τους και με το υφιστάμενο πλαίσιο αυτός που το κάνει όποια καταδίκη και να υποστεί σε λίγο θα είναι έξω». Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το επίμαχο νομοσχέδιο επιχειρεί «να εκπέμψει το μήνυμα προς όλους όσοι παρανομούν ότι από εδώ και πέρα ο κίνδυνος να πάνε φυλακή είναι σοβαρός και πως θα εκτίσουν την ποινή τους».

«Όλη η κατεύθυνση και φιλοσοφία του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα όσων νομοθέτησε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν κλείσει η Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης υπογραμμίζοντας πως οι κώδικες που ψήφισε ο Σύριζα το 2019, λίγο πριν από τις εκλογές μετέτρεψαν οικονομικά κακουργήματα σε πλημμελήματα και οδήγησαν στην αποφυλάκιση βαρυποινιτών.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

-η διάταξη που προβλέπει για μια σειρά αδικημάτων την απευθείας παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων καταργώντας το ενδιάμεσο «φίλτρο» των βουλευμάτων με τα οποία τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια αποφαίνονται για την παραπομπή ή την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Η συγκεκριμένη διάταξη, που μετά την ψήφισή της θα έχει αναδρομική ισχύ λόγω του δικονομικού χαρακτήρα της και σε παλαιότερες υποθέσεις, εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί άμεσα στην υπόθεση για την τραγωδία των Τεμπών.

-η διάταξη που για πρώτη φορά προβλέπει την ποινική ευθύνη νομικών προσώπων σε υποθέσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων για να αποκομίσουν παράνομα οφέλη. Η διάταξη αποσκοπεί στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής.

  • Αυστηροποίηση ποινών και προϋποθέσεων για υφ’ όρον απόλυση κρατουμένων.
  • Έκτιση ποινών για πλημμελήματα.
  • Κοινωφελής εργασία ή μετατροπή σε χρηματικές για ποινές έως 2 έτη
  • Πραγματική έκτιση μέρους ποινών από 2 έως 3 έτη.
  • Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών.
  • Επιτάχυνση και απλοποίηση δικαστικών διαδικασιών.
  • Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας των Μονομελών Δικαστηρίων.
  • Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και περιορισμός των αναβολών.
  • Αυστηροποίηση ποινών για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου.
  • Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του εισαγγελέα.
  • Αυτεπάγγελτη δίωξη για τον γονέα που δεν καταβάλλει διατροφή.