Η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί διαχρονικό «στοίχημα» των υπουργών Δικαιοσύνης καθώς είναι κοινή παραδοχή πως σε πολλές περιπτώσεις υποθέσεις φτάνουν στα όρια αρνησιδικίας. Ένα σημαντικό βήμα επιτάχυνσης των δικών φαίνεται πως αποτελεί το υπό ψήφιση νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους Κώδικες, το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, καθώς ανοίγει τον δρόμο για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας και θα «χτυπήσει» το αίσθημα ατιμωρησίας που αδιαμφισβήτητα επικρατεί.

Στόχος της νέας διάταξης είναι η συμπίεση του χρόνου της ποινικής διαδικασίας για σοβαρά εγκλήματα μεταξύ των οποίων, ναρκωτικά, φοροδιαφυγή και ληστείες, καθώς προβλέπεται η απευθείας παραπομπή σε δίκη χωρίς το ενδιάμεσο «φίλτρο» των βουλευμάτων με τα οποία τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια αποφαίνονται για την παραπομπή ή την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται δραστικά ο χρόνος που θα φτάνουν από την ανάκριση στο ακροατήριο η συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων.

Τον Ιούνιο η δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών

Η συγκεκριμένη διάταξη, που μετά την ψήφιση της θα έχει αναδρομική ισχύ λόγω του δικονομικού της χαρακτήρα και σε παλαιότερες υποθέσεις, θα εφαρμοστεί άμεσα. Μια από αυτές τις υποθέσεις είναι και η τραγωδία των Τεμπών η οποία αναμένεται να φτάσει στο ακροατήριο στις αρχές του καλοκαιριού. Η ολοκλήρωση της ανάκρισης για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για να καθίσουν στο εδώλιο τα πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται καθώς το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, η υπόθεση των Τεμπών αναμένεται να δικαστεί τον ερχόμενο Ιούνιο σε ειδικό χώρο που θα διαμορφωθεί στο ΤΕΙ Λάρισας. Η υπόθεση θα οδηγηθεί άμεσα στο ακροατήριο μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν καταστεί κατηγορούμενα 31 άτομα.

Δεκαέξι, περίπου, μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα η δίκη θα ανοίξει την αυλαία της και  αναπόφευκτη είναι η σύγκριση με την τραγωδία στο Μάτι που πεντέμισι χρόνια μετά οι συγγενείς θυμάτων και θύματα ακόμη ζητούν δικαίωση καθώς η δικαιοσύνη δεν έχει εκδώσει ούτε πρωτόδικη απόφαση.