Στραμμένα στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου είναι σήμερα όλα τα βλέμματα της κυβέρνησης, αφού η έκβασή της θα κρίνει τα επόμενα βήματα στο πεδίο της οικονομίας. Τα μηνύματα είναι αρνητικά, δεδομένου ότι τα spreads έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ ως το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείεται να υπάρξουν επώδυνες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και άλλους διεθνείς οικονομικούς οίκους.

Στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι ήταν προετοιμασμένοι για τις επιθέσεις των διεθνών αγορών, τις οποίες εν πολλοίς αποδίδουν στο συνολικό κλίμα που υπάρχει διεθνώς, με την Πορτογαλία να δέχεται ισχυρές πιέσεις να μπει και εκείνη στο μηχανισμό στήριξης.

Επιμένουν, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα που έχουν ήδη αναγνωριστεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ και έτσι δεν θεωρούν δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των διεθνών οίκων.

Εάν, πάντως, το σημερινό τεστ δανεισμού είναι αρνητικό και τα επιτόκια διαμορφωθούν πάνω από το 6%, πλέον θεωρείται βέβαιο ότι τα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν ακόμη και την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου.