Έως τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, την τελική απόφαση για την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας», που στήνουν οι ΗΠΑ με μια μικρή πολυεθνική δύναμη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που χτυπούν εμπορικά πλοία κατά τη διέλευσή τους από το Σουέζ.

Η επιχείρηση, όπως μας εξηγούν αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, μόνο εύκολη δεν θα είναι, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από τον αριθμό των χωρών που θα συμμετέχουν. Εκτός από της Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, θα λάβουν μέρος μονάχα: η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Αυστραλία, οι Σεϋχέλες και το Μπαχρέιν. Μάλιστα, η Ισπανία αποφάσισε εν τέλει να μην στείλει πλοίο, αλλά μια ομάδα παρατηρητών, ενώ δεύτερες σκέψεις κάνει και η Γαλλία.

Η επιλογή του πλοίου, που θα αποφασίσει να στείλει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της χώρας μας και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση, που θέλει να καταδείξει πως αποτελεί δύναμη εγγύησης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των σκαφών που θα απαρτίζουν την επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας» και από την περιοχή ευθύνης που θα μας ανατεθεί. Γιατί είναι άλλο να εμπλακούν πέντε πολεμικά πλοία στο σχέδιο και άλλο δεκαπέντε.

Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων πολεμικού Ναυτικού

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα επί της ουσίας διαθέτουμε έξι πλοία, που θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή και μάλλον ένα απ’ αυτά θα επιλεγεί, για να πλεύσει προς την Ερυθρά Θάλασσα τον Ιανουάριο. Θα χρησιμοποιηθεί είτε μια από τις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες τύπου S, «Λήμνος» και «Έλλη» είτε μια από τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ «Ύδρα», «Σαλαμίς», «Σπέτσαι» και «Ψαρά». Κάθε φρεγάτα από τις προαναφερθείσες διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα, που μπορούν να εκτοξεύσουν έως και 3.000 βλήματα το λεπτό, καθώς και συστήματα υποστήριξης Phalanx Close-In Weapons System, που «κλειδώνουν» ταυτόχρονα έως και 10 στόχους σε θάλασσα και αέρα (τέτοια συστήματα διαθέτουν σχεδόν όλες οι κατηγορίες των πλοίων επιφανείας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού).

Συν τοις άλλες οι συγκεκριμένες φρεγάτες της χώρας μας διαθέτουν και ελικόπτερο τύπου Sikorsky Aegean Hawk για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και όχι μόνο. Όπως μας εξηγούν αξιωματικοί του Π.Ν., εάν αποφασιστεί ότι θα εμπλακούμε στο τμήμα της αποστολής, που θα αφορά την «πρώτη γραμμή», τότε θα σταλεί μια από τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ. Εάν, από την άλλη, αποφασιστεί ότι θα έχουμε υποστηρικτικό ρόλο, τότε θα πλεύσει προς το Σουέζ μια από τις φρεγάτες τύπου S.