Την έντονη ενόχλησή τους για το γεγονός πως εδώ και τέσσερις, από τότε δηλαδή που συστάθηκε η νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και παραμένει έως σήμερα ακέφαλη, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Όπως αναφέρουν οι Γιώργος Παπανδρέου, Δημήτρης Μάντζος και Ευαγγελία Λιακούλη, «η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά και παραμένει ακέφαλη».

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως δεν συζητήθηκε καν στην επίμαχη επιτροπή το σχέδιο νόμου που ψήφισε η παρούσα Βουλή για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και προσθέτει: «παραμένει μάλιστα ανενεργή την ώρα που υπάρχουν πλείστα ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους Έλληνες αλλά και πεδία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των δεσμών της χώρας μας με τη διασπορά, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής διπλωματίας. Φαίνεται πως για την Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής είναι απλώς διακοσμητική και οι απόδημοι συμπατριώτες μας δεν είναι φορείς μιας κοινής εθνικής κληρονομιάς αλλά απλώς ενός εκλογικού δικαιώματος».