Η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών «χαιρετίζει όσους και όσες στήριξαν τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον πρώτο και δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, εκλέγοντας δημάρχους στους δήμους Πάτρας, Ικαρίας, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Πετρούπολης, Τυρνάβου, 460 δημοτικούς και 46 περιφερειακούς συμβούλους σε όλη τη χώρα» και σημειώνει ότι «οι δυνάμεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είτε από τη θέση δημοτικής αρχής, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης θα είναι η πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που μετατρέπουν ολοένα και περισσότερο τους δήμους και τις Περιφέρειες σε “μακρύ χέρι” του εχθρικού αστικού κράτους και των επιχειρηματικών συμφερόντων, σε ιμάντα προώθησης, εξειδίκευσης και επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τα αποτελέσματα που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” επιβεβαιώνουν τις θετικές διεργασίες που συντελούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές, παρά τον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Το ΚΚΕ στηλιτεύει τόσο τη διεξαγωγή των εκλογών σε «συνθήκες πρωτοφανούς “σιωπητηρίου” που επιβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων» όσο και την «συστηματική προσπάθεια όλων των άλλων κομμάτων τα οποία από κοινού καλλιεργούν τη λογική ότι δήθεν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μια μάχη “τοπική” και “αυτοδιοικητική”, συσκοτίζοντας τον χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης».

Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, ανέδειξε τον χαρακτήρα των τοπικών εκλογών ως κεντρικής πολιτικής μάχης, ενιαία σε δήμους και Περιφέρειες, στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. Ανέδειξε ότι κριτήριο ψήφου αποτελεί η αντίθεση στην κυρίαρχη πολιτική που ευθύνεται για το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων»

«Το ΚΚΕ έθεσε το πραγματικό δίλημμα των τοπικών εκλογών από τη σκοπιά του λαού, δηλαδή την ανάγκη να αναδειχθούν περισσότεροι εκλεγμένοι σε δήμους και Περιφέρειες, δημοτικές αρχές που θα είναι σύμμαχοι στον αγώνα του λαού και μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και τους άλλους κρατικούς μηχανισμούς. Αυτό το δίλημμα εκ των πραγμάτων αφορούσε τόσο τον πρώτο όσο και τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ απευθύνθηκε στον λαό με ενιαίο τρόπο, καλώντας τον να καταδικάσει εκείνες τις δυνάμεις που αποτελούν τα “καλά παιδιά” των κυβερνήσεων και των υπόλοιπων κρατικών μηχανισμών και υπηρετούν το σημερινό αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης. Αυτή η καταδίκη εκφραζόταν αντικειμενικά με τη στάση “λευκό ή άκυρο”, εκεί όπου δεν υπήρχαν υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Η τοποθέτηση αυτή δεν θα αργήσει να επιβεβαιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, από τη στάση και τη θέση των εκλεγμένων υποψηφίων με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που και ως νέοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής στη συμπόρευση με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνει ότι «το υψηλό ποσοστό αποχής, ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους, περικλείει επίσης σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας», τονίζοντας «ζητούμενο είναι αυτή η διαμαρτυρία, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ».

«Το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών επιδρά ή και επιταχύνει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα» αναφέρει το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ «προσπαθεί να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως επιβράβευση της πολιτικής της από τον λαό παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε στον β’ γύρο και τη μεγάλη πτώση σε ψήφους και ποσοστά που υποψήφιοί της είχαν σε πολλές περιπτώσεις. “Χείρα βοηθείας” στην κυβέρνηση της ΝΔ έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας σε πολλές περιπτώσεις, είτε ο ένας είτε ο άλλος, ή και οι δύο μαζί, κοινές υποψηφιότητες με τη ΝΔ. Αυτή η σύμπλευση εκφράστηκε σε πολλές περιπτώσεις και στον δεύτερο γύρο απέναντι στους υποψηφίους της “Λαϊκής Συσπείρωσης”».

«Ωστόσο, τα “κυβερνητικά χαμόγελα” για το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν “κοντά ποδάρια”, γιατί σε μεγάλα τμήματα του λαού δυναμώνουν η ανασφάλεια, η οργή, η αγανάκτηση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Οξύνονται τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα» επισημαίνει το ΚΚΕ, τονίζοντας, επίσης, ότι «καμία υποτίμηση δεν πρέπει να υπάρχει για τη δράση ακροδεξιών – φασιστικών δυνάμεων».

«Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, εναλλακτική λύση δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα η ανασύνθεση στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρεται στη ανακοίνωσή του στις διεργασίες στο χώρο αυτό, και επισημαίνει ότι «η μεγαλύτερη φθορά της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να γίνει στοιχείο μεγαλύτερης μαχητικής συνειδητοποίησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος για τον λαό, αναζητώντας μια “αριστερή”, “προοδευτική” κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού συστήματος. Διέξοδος για τον λαό υπάρχει μόνο στον δρόμο της αποφασιστικής σύγκρουσης με αυτό».

Το ΚΚΕ απευθύνει «κάλεσμα συμπόρευσης στις μεγάλες μάχες, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα στον προοδευτικό αριστερό κόσμο, που σήμερα είναι απογοητευμένος από την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας, από τον δρόμο των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών που έχει οδηγήσει στον εκφυλισμό».

«Τα γεγονότα και οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αποδεικνύουν ακόμα πιο άμεσα ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα που εκδηλώνονται με εκρηκτικό τρόπο σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων» επισημαίνει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες μας μπροστά στις μικρές και μεγάλες μάχες που έρχονται, για να συμβάλλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, στη μαχητικότητα, στη μαζικότητα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού».

«Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη του για να δυναμώσει η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική όπου ο εργαζόμενος είναι οργανωτής της δικής του εξουσίας, με τον πλούτο και τα μέσα παραγωγής ως κοινωνική ιδιοκτησία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.