Ιδιαίτερα ρευστή είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή όσον αφορά στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης ειδικά μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς και το blame game ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για το ποιος ευθύνεται.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι έγινε στόχος της Χαμάς το αεροπλάνο με το οποίο θα αναχωρούσε από το Ισραήλ ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην μείνει αμέτοχη στις προσπάθειες της εκτόνωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο η κλιμάκωση της κατάστασης δημιουργεί προβληματισμούς όσον αφορά στον προγραμματισμό για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μέση Ανατολή ως εκπροσώπου της ΕΕ.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ενώ είχαν προηγηθεί όλα αυτά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, απάντησε πως «υπάρχει μια προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη, θα δούμε αν αυτή τελικά γίνει, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ανακοίνωση της ημερομηνίας θα γινόταν σήμερα.

Αν τελικά διασφαλιστεί από όλες τις απόψεις η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού τότε, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast θα μεταβεί στο Ισραήλ εκτός απροόπτου την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου.

Κύριο μέλημα όλων είναι να μην εξελιχθεί η κρίση αυτή σε περιφερειακή να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο αλλά και να μην εμπλακεί πιο ενεργά στον πόλεμο και το Ιράν γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου ήδη από την Σύνοδο του Βερολίνου που έγινε στα Τίρανα με την συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΕ αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού, των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας, κρίθηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή. Η Αθήνα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Τελ Αβίβ ενώ η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί και με την ιδιότητα του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή εκπροσωπώντας τους 27 ηγέτες της ΕΕ.

Ξεκάθαρη η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας

Να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές στους κόλπους της ΕΕ ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες από τους ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία έγινε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης με αποκλειστικό θέμα τον πόλεμο στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση να μεταβεί τα επόμενα 24ωρα στην περιοχή εκπροσωπώντας την ΕΕ και γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβασή του στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο ζήτησε η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Επίσης, υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε και τη διάσταση της ασφάλειας και σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού μετά τις δολοφονικές επιθέσεις από φανατικούς εναντίον ανυποψίαστων πολιτών με πιο πρόσφατη την δολοφονία 2 Σουηδών στο Βέλγιο από άνδρα ο οποίος δήλωσε «πιστός» του ISIS.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό και ενημέρωσε τους ομολόγους του για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Τόνισε μάλιστα ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειωθεί εδώ ότι η Τουρκία επιδιώκει επίσης να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά αυτό σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν έχει «συγκινήσει» ιδιαίτερα τις ΗΠΑ καθώς σε όλες τις επαφές που γίνονται τόσο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο ηγετών το τηλέφωνο του Ερντογάν δεν έχει χτυπήσει. Η στάση αυτή των ΗΠΑ αποδίδεται από έμπειρους διπλωμάτες στο γεγονός ότι η Άγκυρα δεν καταδίκασε απερίφραστα το μακελειό στο νότιο Ισραήλ από τους τρομοκράτες της Χαμάς αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Δύσης προχωρώντας σε συμψηφισμούς τη λάθος στιγμή και αποκαλώντας το Ισραήλ όχι κράτος αλλά οργάνωση εξισώνοντάς το με τους τρομοκράτες.