Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας βρέθηκαν σήμερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Αφού πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, οι κ. Σμιτ, Χατζηδάκης και Τριαντόπουλος βρέθηκαν στην Καρδίτσα, όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Ταυρωπού Αθανάσιο Μαρκίνο και αγρότες της περιοχής. Στη συνέχεια μετέβησαν στη Λάρισα, όπου επισκέφτηκαν το συντονιστικό κέντρο στο κτίριο της περιφέρειας Θεσσαλίας και ενημερώθηκαν από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό.

Τέλος, επισκέφθηκαν το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας στον Βόλο, όπου φιλοξενούνται 18 πλημμυροπαθείς. Εκεί τούς υποδέχτηκαν η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφαλά και η πρόεδρος του Κέντρου Δήμητρα Παππά. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο υπουργός και ο υφυπουργός είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο κέντρο, να δουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» και να συνομιλήσουν με πολίτες που επλήγησαν.

Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε τα εξής: «Είχαμε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο με τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό, με τον πρόεδρο της Επιτροπής και κάποιους επιτρόπους και συζητήσαμε πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα και συγκεκριμένα την πληγείσα περιοχή. Αποφάσισα να έρθω στην περιοχή ως επίτροπος και είδα ότι οι διαστάσεις της καταστροφής είναι τέτοιες που δεν θα μπορούσα να τις φανταστώ. Ο αντίκτυπος στους κατοίκους, στην οικονομία, στον αγροτικό τομέα, στις υποδομές είναι τεράστιος. Τώρα είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να βρουν τους σωστούς τρόπους να βοηθήσουν την περιοχή άμεσα. Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε, είναι άμεσα στοχευμένη βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και που έχουν πληγεί. Αυτό συζητήσαμε και ελπίζω πολύ σύντομα αυτή η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ενεργοποιηθεί προς όφελος των πολιτών που υποφέρουν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εμείς είμαστε εδώ κάνοντας το αυτονόητο καθήκον μας. Αλλά είναι μαζί μας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του επιτρόπου του κ. Σμιτ, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Είναι όμως εδώ παράλληλα για να οργανώσουμε μαζί όλα όσα πρέπει, προκειμένου η βοήθεια για όλους τους πληγέντες, για τους αγρότες, για τα χωριά, για τις υποδομές, από τις Βρυξέλλες να έρθει το ταχύτερο δυνατόν και να είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται».

Ενώ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον επίτροπο, αλλά και τους υπουργούς που είναι εδώ στη Θεσσαλία, για να έχουν ήχο και εικόνα της πραγματικότητας. Να τον ευχαριστήσω επίσης για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, είδε την μεγάλη καταστροφή που έγινε. Θα διεκδικήσουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για τους ανθρώπους, αλλά και για να αλλάξουμε ακόμα το σχέδιο στην Ευρώπη, ώστε να είναι πιο ευέλικτο σε μεγάλες, ακραίες καταστροφές».