Η φετινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα μοιάζει με καμία προηγούμενη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Όλες αυτές τις ημέρες έχει ζητηθεί από τα γαλάζια στελέχη να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δεν θα επισκεφθεί τα περίπτερα της ΔΕΘ, ούτε και έχει προγραμματίσει κάτι άλλο πλην της ομιλίας του το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο και της συνέντευξης Τύπου την Κυριακή 17/09 όπου θα κληθεί να απαντήσει σε «βροχή» ερωτήσεων για λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης αλλά και για το εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις αλλά και απολογιστικό χαρακτήρα, ειδικά όσον αφορά σε όσα έγιναν αλλά και σε όσα δεν έγιναν κατά την διάρκεια των δυο απανωτών κρίσεων των τελευταίων μηνών. Κυβερνητικά στελέχη την περιγράφουν ως μια αμιγώς πολιτική ομιλία στην οποία θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καιρών και δη της κλιματικής κρίσης αλλά θα εμπεριέχει και στοιχεία παροχών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να καλέσει άπαντες να μην μηδενίζουν όσα έχουν γίνει αλλά θα επισημάνει ότι η λογοδοσία θα αποτελεί πάντα συστατικό της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθεί.

Το νέο σχέδιο

Ειδικά όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία, η αλλαγή του μοντέλου της θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός για εκσυγχρονισμό του κράτους.

Ο τρόπος λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να αλλάξει προκειμένου το κράτος να είναι έτοιμο να προλάβει αλλά και να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές με τη δυναμική που έχουν πλέον προσλάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους κεντρικούς άξονες των αλλαγών θα είναι:

  • Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
  • Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών.
  • Την πλήρη αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
  • Την αξιοποίηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας με προϋπολογισμό 1,97 δισ. ευρώ.
  • Την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης (αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, περαιτέρω προμήθεια αεροσκαφών τύπου Canadair).
  • Την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων, αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Την πλήρη αναβάθμιση του 112.
  • Τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές σε συνεργασία με την ΕΜΥ.
  • Την επίσπευση υλοποίησης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων με διαρκή επιτήρηση των περιφερειών αλλά και των δήμων.

Ειδικά όσον αφορά σε αυτό τον τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι η λογοδοσία των αυτοδιοικητικών θα είναι διαρκής και μάλιστα οι χαμηλές επιδόσεις θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην διάθεση των κονδυλίων.

Παράλληλα, εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.

Μια πρόγευση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έδωσε σε συνέντευξή του (ΑΝΤ’1) ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του market pass, λόγω του κόστους από τον «Ντάνιελ».

Στις καλένδες ο ανασχηματισμός

Τέλος στη σεναριολογία των τελευταίων 24ωρων για επικείμενο ανασχηματισμό έβαλαν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, δεν επίκεινται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ούτε πριν ούτε μετά τη ΔΕΘ. Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχετικά με τις φήμες περί αντικατάστασης του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόνιζαν πως το θέμα έχει κλείσει, εξηγώντας ότι «αυτό που απασχολεί στον παρόντα χρόνο τον πρωθυπουργό είναι οι δομές και η λειτουργία τους, και όχι τα πρόσωπα». Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια στο πλαίσιο συνεργασιών που είχε με τους υπουργούς του.